De tre mest læste indlæg og tre spådomme om ligestillingsdebatten 2015. Godt nytår fra Reelligestilling.dk!
I aften skifter vi 14 ud med 15 på kalenderen, og derfor er det tid til at se tilbage på året, der er gået – og frem mod året, der kommer.
Top tre: Mest læste indlæg i 2014
De tre mest læste indlæg på Reelligestilling.dk i 2014 var følgende:
Nr. 3: Har Sanne Søndergaard bollet sig til jobbet?
Om komiker Sanne Søndergaards ansættelse som blogger på Berlingskes Politiko.dk. Spørgsmålet i overskriften var et, Søndergaard rejste i sin første indlæg. Svaret herfra var entydigt:
Så nej, Sanne. Du har ikke bollet dig til jobbet. Og det er heller ikke “bare, fordi du er en kvinde”, at du har fået det. Berlingske har valgt netop dig – og ikke enhver anden – fordi Berlingske mener, at du er kvalificeret til stillingen. Det er vi enige med Berlingske i. Og vi ønsker dig held og lykke i din nye rolle som blogger på avisen.
Nr. 2: Sandheden om The Global Gender Gap Report
En artikel, der delvis blev til på baggrund af en henvendelse fra en læser. I artiklen peges på det problematiske ved de målemetoder, World Economic Forum anvender, ligesom Reelligestilling.dk var den første side, der gjorde opmærksom på rapportens udsagn om, at kvinder tjener mere end mænd i Danmark:
Ifølge rapporten fra WEF tjener danske kvinder i gennemsnit mere end danske mænd. Danmark udmærker sig ved at være det eneste sted i verden, hvor det er tilfældet:
»Denmark is the best performing country on the Estimated earned income indicator and is the only country where, on average, women earn more than men, with a female-to-male ratio of 1.02«, GGGR, p. 20.
Nr. 1: Henrik Marstal: “Jeg bliver citeret komplet ude af kontekst”
Den ubestridt mest læste artikel på Reelligestilling.dk i 2014 var artiklen om Henrik Marstals reaktion på at være blevet citeret her på siden for en kommentar på sin Facebookside. Jeg havde i en anden artikel citeret følgende udveksling:
»Had er sådan et negativt ladet ord… Handler det ikke mere om nogle fastlåste roller, der måske er antikveret?«
Til det svarede Marstal:
»Jeg synes at had er det rigtige ord – for bag de fastlåste roller er det det, der er tale om. Men selvfølgelig spiller vaner også ind«.
Henrik Marstal blev så vred over at blive citeret, at han efterfølgende blokerede undertegnede på Facebook. Det er beklageligt, at Marstal derved fravalgte debatten i stedet for at tage den. Man kan kun håbe, at Marstal ændrer sin indstilling i 2015.
De fleste svarede i 2014
Langt de fleste personer og organisationer, jeg henvendte mig til i 2014, meldte tilbage og svarede på de spørgsmål, jeg havde fremsendt. Tak for de mange svar!
Aarhus Universitet udmærkede sig som de eneste, der slet ikke svarede på min henvendelse, mens KVINFO var de eneste, der afviste et interview. Afvisningen skete dog på baggrund af travlhed, så interviewet kan måske komme i stand i 2015.
Ligestillingsdebatten 2015
I det nye år vil jeg fortsætte med at sætte fokus på ligestilling og deltage aktivt i ligestillingsdebatten. Vi går ind i et valgår, og det vil derfor være naturligt at rette interessen mod de politiske partiers opfattelser og holdninger i forhold til ligestilling.
En af de største udfordringer i ligestillingsdebatten er det feministiske monopol på at definere problemerne og angive løsningerne. En ligestillingsdebat, der udelukkende opererer med feministiske begreber – fx ‘løngab’, ‘sexisme’ og ‘ligestilling’ (ligestilling forstået som resultatlighed) – bliver ensidig og ufrugtbar. Der er brug for, også fra feministisk side, at se på ligestilling på en mindre farvet måde, hvis ligestillingsdebatten skal blive til andet end en skyttegravskrig. Det vil jeg fortsat arbejde for.
Tendenser i 2015
2014 har været et år, hvor en række feminister har rettet fokus mod manden og krævet ham begrænset og ændret på forskellige måder, fx gennem anderledes opdragelse af drenge eller via lovgivning, der straffer mænds adfærd over for kvinder. Det er min forventning, at denne tendens vil fortsætte ind i 2015, men også andre emner vil trænge sig på. Her er tre spådomme for ligestillingsdebatten 2015:
- Krav om straf til mænd, der skriver og sender billeder til kvinder på de sociale medier. Det er ubehageligt, når fremmede mænd skriver beskeder til kvinder på Facebook og andre sociale medier, og det skal der gøres noget ved, mener flere feminister. Det samme gælder de billeder, mænd uopfordret sender til kvinder. Uønskede penisfotos – såkaldte dick pics – er en slags ‘digital voldtægt’, som skal forbydes og straffes. Begrebet ‘uagtsom blufærdighedskrænkelse’ opstår i den forbindelse, og SF fremsætter et lovforslag, der skal løse problemet.
- Landstræner Morten Olsen kommer i en bisætning til at sige, at “fodbold ikke er for tøsedrenge”. Det vækker debat, og landstræneren anklages for et forstokket kønssyn, for at se ned på kvinder samt for at undertrykke de mænd, der “tør vise deres følelser”. Nogle feminister kræver landstrænerens afgang på baggrund af udtalelsen. Kritikken opstår kort før en vigtig kvalifikationskamp, men aftager efter en dansk 2-1-sejr. Henrik Marstal skriver et indlæg i Politiken, hvor han argumenterer for, at mange af de ‘klassiske’ sportsgrene som fodbold er problematiske, fordi de understøtter de heteronormative strukturer, og fordi de indbyggede værdier som ‘fysisk styrke’, ‘vinder-taber-dualisme’, og ‘legitim vold’ er kvindeundertrykkende.
- Med afsæt i valgkampen og med inspiration fra Sverige stiftes et feministisk parti i Danmark. Partiet satser på at blive opstillet til næste valg, altså ikke det i 2015, og partiets målsætning er at “sætte ligestilling på dagsordenen i dansk politik”, fordi “ligestilling alt for ofte overses af de etablerede partier”. Efter et katastrofevalg med Alternativet hentes Uffe Elbæk ind som kransekagefigur for det nye parti, der ud over Elbæk består af flere kendte navne fra det feministiske Danmark. Efter debat og på trods af advarsler fra såvel brandingeksperter som politiske analytikere vælger partiet at kalde sig Feministerne.
Godt nytår!
Hermed blot tilbage at ønske alle et godt nytår. Tak til alle, der læser med på Reelligestilling.dk og på Facebooksiden. Også tak for de mange kommentarer til indlæggene, som ofte kvalificerer debatten. Vi ses i 2015!