
Nikita Klæstrup anerkender afdøde Hugh Hefners betydning for kvinders frigørelse. Men det bør man ikke gøre som feminist, mener Henrik Marstal.
Opdateret 30/9 2017, 9:11.
Ifølge fjerdebølgefeminist Nikita Klæstrup bør man anerkende, hvad den afdøde Playboy-grundlægger Hugh Hefner gjorde for kvinders frigørelse.
– Han har bidraget til retten til fri abort og kvindelig prævention og dermed til, at kvinder får lov at være seksuelle væsner med eget begær og ikke bare genstand for mandens begær, siger hun til DR.
Ligeledes var det positivt, at »Heff« ansatte kvinder med mange forskellige baggrunde som servitricer på sine såkaldte Playboy Clubs i 1960’erne, påpeger den 22-årige feminist.
– Der var også asiatiske og sorte kvinder. Det var ikke kun den hvide ‘girl next door’. Det er også vigtigt for feminismen, at det ikke kun er den hvide kvinde, der er i centrum i forhold til skønhedsidealer, siger hun.
– Det er klart, at Hugh Hefner er det her heteronormative maskuline symbol på en hvid mand med magt og masser af kvinder, der forguder ham. Men det ser jeg ikke som negativt, så længe man ikke bruger det til at begrænse andre, og så længe han ikke har tvunget nogen ind i fotostudiet, tilføjer Nikita Klæstrup.
Mener man det, forstår man ikke feminisme
Men det er en alt for positiv udlægning, mener feminist, debattør og selverklæret »kønsforræder« Henrik Marstal.
Til DR siger han, at man slet ikke forstår, hvad feminisme er, hvis man opfatter Hugh Hefner som en mand, der respekterede kvinder.
– Ja, det er rigtigt, at han stod for nogle dagsordener som feminister også stod for og arbejdede for, men han havde ikke respekten for det andet køns ligeværd, påpeger Henrik Marstal.
– Så har man misforstået, hvad feminisme er, tilføjer han.
Ifølge den tidligere Ibens-bassist og nuværende folketingskandidat for Alternativet bør man i stedet opfatte den afdøde Playboy-konge som antifeminist.
– Det er jo en decideret antifeministisk tankegang at mene, at kvinder kun har værdi på grund af deres seksuelle attraktionskraft, siger han.
– Det er mandens ret til at være promiskuøs og ikke kvinders seksuelle frigørelse, han talte ud fra, fastslår Henrik Marstal.
I et debatindlæg på Politiken uddyber Henrik Marstal sin kritik af Hugh Hefner, som han kalder »en ynkelig skikkelse«, og de reaktioner, der er kommet efter ikonets død.