2. december, 2023

Her fik feministerne nok: Buhede ad Karen Ellemann i VEGA

– Er det fordi, I er imod det her?, spurgte ligestillingsminister Karen Ellemann, som var i gang med at tale om ligestillingsproblemer i etniske minoritetsmiljøer, da hun blev mødt med buhen ved KVINFOs 8. marts-fest i VEGA. Billede: Screenshot fra video delt på KVINFOs Facebook-side.

Ligestillingsministeren blev mødt med buhen, da hun omtalte problemer med ligestilling i etniske minoritetsmiljøer ved KVINFOs 8. marts-fest i VEGA.

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) var blandt talerne til KVINFOs stort anlagte fest i VEGA, som blev afholdt i går, den 8. marts, i anledning af kvindernes internationale kampdag.

Men det ellers feststemte publikum lød ikke begejstret, da ministeren gik på scenen, og få minutter inde i talen gik det helt galt, da flere af tilhørerne afbrød ministeren med buhråb.

Det fik dog ikke Ellemann til at opgive sit forehavende. Ministeren tog til genmæle over for de buhende, inden hun fortsatte sin tale.

Er det fordi, I er imod ligestilling?

Udvekslingen mellem ligestillingsministeren og det utilfredse publikum foregik som følger:

Ellemann: – Jeg mener faktisk ikke, helt alvorligt, at det er relevant at debattere, om det er ok, at en kvindelig advokat tager to ugers barsel, eller hvorvidt man kan være feminist og så samtidig posere topløs og twerke, eller om man skal bruge krudt på Emma Watsons bryster på forsiden af et international magasin. Jeg mener, vi burde være forbi det her, fordi kvinder må udfolde sig, som de vil, vi må vise vores krop, hvis vi vil, og som vi vil, og det bør ikke forarge, og da slet ikke alle os, der går ind for ligestilling. Så set med regeringens øjne vil jeg bare annoncere her, at jeg faktisk mener, at der er langt vigtigere ting at debattere. Og det handler om at se på manglen på ligestilling i indvandrermiljøerne i Danmark. Det skal vi gøre til gavn for indvandrerkvinderne. Helt ærligt: Der er steder i vores samfund, i vores trygge Danmark, hvor ligestillingen sådan set er sat ud af kraft. Der er alt for mange piger og kvinder i etniske minoritetsmiljøer, som oplever at blive begrænset i det at kunne udfolde sig frit, at kunne få lov at vælge de venner, man gerne vil være sammen med, eller de kærester, man gerne vil have, eller at gå til fritidsaktiviteter. Men det er der altså alt for mange, der lukker øjnene for. Måske lidt i den her misforståede hensynsfuldhed, og det er at lade disse kvinder og disse piger i stikken. For vi kan ikke acceptere, at der visse steder hersker …

Publikum: – Buuuuuh.

Ellemann: – Er det fordi, I er imod det her?

Publikum: – Nej.

Ellemann: – Nå, okay. I synes bare, det er fedt at buhe, fordi jeg taler om, at vi har ligestillingsproblemer i Danmark?

Ellemann: – Jeg mener ikke, at vi skal acceptere, at er visse steder i vores land hersker æresbegreber og kønsroller, som bare ikke hører hjemme i Danmark. Ligestilling mellem kvinder og mænd det er en helt grundlæggende værdi i det danske samfund, og det kan ikke gradbøjes efter kultur eller efter tradition eller efter religion eller efter, hvor længe man har været i landet. Og for mig, der er det altså bare afgørende, at vi, selv om det er et ømtåleligt emne, det skal jeg da love for, tager debatten.

Herefter skiftede Ellemann emne.

Hør selv talen og tilhørernes buhen i videoen, der er delt fra KVINFOs Facebook-side. De citerede dele starter fra ca. 01:08:00 i videoen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview