Ligestillingsnyt

Krænkede festivalgæster presser band til at skifte navn

Et band skifter nu navn efter kritik fra kommende festivalgæster, som finder bandets oprindelige navn krænkende. Billede: Arkivfoto.
Det er ikke nok at spille godt. Man skal også have det rigtige navn. Billede: Arkivfoto.

Bandet ‘Benny and the Love You Long Times’ skifter navn til ‘The Lost Loves’ efter kritik fra kommende festivalgæster, som fandt det oprindelige navn krænkende.

Bandnavnet ‘Benny and the Love You Long Times’ nedgør asiatiske kvinder.

Det mener i hvert fald nogle af de kommende festivalgæster ved musikfestivalen Fællesfestival, som afholdes senere på sommeren.

Ville have bandet af plakaten

En af dem forklarede for et par dage siden i et opslag på Fællesfestivals Facebook-side, hvorfor ‘Benny and the Love You Long Times’ efter hendes opfattelse er et navn, der ikke hører hjemme på festivalen.

– Er Fællesfestival et sted, hvor man er velkommen med et artistnavn, der nedgør asiatiske kvinder?, skrev hun.

– Musikprogrammet på en festival er også med til at sende signaler om, hvem der er velkommen. I det her tilfælde bliver asiatiske kvinder gjort til en joke og eksplicit seksualiseret, fortsatte hun og afsluttede opslaget med ordene:

– Var det ikke en ide at finde nogle lidt mere inkluderende typer til at spille?

Faellesfestival_kritik_af_bandnavn

Nu skifter bandet navn

Som konsekvens af kritikken skifter bandet nu navn. I stedet for ‘Benny and the Love You Long Times’ kalder gruppen sig nu ‘The Lost Loves’.

Det fortæller Fællesfestival i en udmelding, som kan ses nedenfor. Festivalen understreger samtidig, at bandet også på Fællesfestival vil spille under det nye navn.

Faellesfestival_udmelding_efter_kritik_af_bandnavn

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

21 thoughts on “Krænkede festivalgæster presser band til at skifte navn

  • Hej Tobias, der en ting jeg har tænkt lidt på. Hvis intentionen med din side er at opnå hvad du anser som reel ligestilling, hvorfor fremhæver du så primært ting som en kvinder har sagt, gjort eller skrevet? Jeg har endnu ikke set en eneste artikel om en en facebook opdatering skrevet af en mand eller lignende (dem findes der også mange af), men du har derimod en del hvor en kvinde kommer frem i lyset pga. hendes holdning. Det giver et forvrænget billeder af kvinder som det eneste køn der klager, bliver stødte osv. Det kan sagtens være, at du ikke har tænkt over det før, men hvis du kigger dine sidste 50 artikler igennem, vil du se et mønster.

    Svar
    • Tobias Petersen

      Hej Sanja

      Tak for din kommentar, som jeg vil tage med i mine overvejelser. For selvfølgelig er det ikke kun kvinder, der klager, blive stødte med videre.

      Det er dog mit indtryk, at kvinder klager oftere end mænd, når vi taler om emner, der har med køn og ligestilling at gøre. I de efterhånden ganske mange eksempler på succesfulde klager, der har været i Danmark det seneste år, fx ændring af en opgave i en skolebog, fjernelse af en artikel i Woman, fjernelse af en artikel på Jobindex, har det hver eneste gang været kvinder, der stod bag klagerne. Det var kvinder, der klagede over Berlingskes nylige leder om dametasker til 25.000 kroner (som fik avisen til at skrive en ny), det var kvinder, der klagede over Matas’ bodylotion forleden (som fik Matas til at love at fjerne ordet “normal”), og det er kvinder, der har klaget i denne aktuelle sag om navnet på bandet.

      Jeg tager udgangspunkt i, hvad der sker. Jeg kan ikke opfinde sager, hvor mænd klager, og overse sager, hvor kvinder klager, ud fra et ønske om at have lige mange af hver. Der kan sagtens blive plads til historier om mænd, der klager, men det kræver, at de faktisk gør det, og at det er relevant i forhold til debatten om køn og ligestilling.

      Svar
      • “Jeg tager udgangspunkt i, hvad der sker. Jeg kan ikke opfinde sager, hvor mænd klager, og overse sager, hvor kvinder klager, ud fra et ønske om at have lige mange af hver.”
        Ja for det var selvfølgelig det der var pointen med min kommentar, at du skal begynde at opfinde historier i ligestillingens navn.

        “Der kan sagtens blive plads til historier om mænd, der klager, men det kræver, at de faktisk gør det, og at det er relevant i forhold til debatten om køn og ligestilling.” Dit svar emmer lidt af, at du går ud fra, at jeg tungnem. Især fordi jeg i min kommentar skriver i parentes, at dem findes der også flere af.
        Jeg også har oplevet mange historier om mænd der føler sig forfordelt, så måske kigger du ikke de rigtige steder. Du har tidligere skrevet hvordan du anser sider som Everyday Sexisme Danmark for at gøre mere skade end gavn, fordi de giver et meget negativt indtryk af mænd, har du overvejet at din side gør lidt af det samme? Se engang på nogle af de følgere du har på din facebookside og deres ret negative indstilling til kvinder, som de gentagende gange gør udtryk for i kommentarerne. Det er måske ikke noget du selv har lagt mærke til.

        Går du altid ud fra af dine læsere på siden ikke har særlige mange brikker at flytte rundt på eller var jeg bare et særligt tilfælde?

        Svar
        • Tobias Petersen

          Jeg synes, mit svar er både høfligt og uddybende.

          Svar
          • Du starter ud med at sige, at det vil du tage med i dine overvejelser og slutter af med at sige, at det vil kræve, at du fandt på nogle historier, eftersom de ikke eksisterer. I stedet for reelt set at tage imod den konstruktive kritik og lave lidt selvransagelse, begynder du at forklare mig om journalistik integritet.

        • Man kan ikke sammenligne en nyhedsside om ligestilling med et projekt der med formål prøver at vise – gennem anonyme ikke beviste “eksempler fra virkeligheden” – at sexisme mod kvinder i dag er et virkelig stort problem (det er det ikke i vesten).

          Tobias’ svar ser meget akademisk ud, han har skrevet alt ned, ikke som en antagelse af hvem du er, men fordi han ikke ved det så han kan lige så godt skrive det hele så der ikke opstår forvirring.

          Svar
          • Ingen sammenligning af sider, men sammenligning af effekten de har. Det er den måde jeg forklarer ting til min 5-årige fætter , ved at udpensle helt elementære ting, som de fleste voksne mennesker kan tænke sig selv til. At begynde at forklare manglen på historier fra det andet køn med at man ikke opfinder historier og kun tager udgangspunkt i faktiske historier er en indirekte på at side på, at de ikke findes. Det minder lidt om teorien om den sorte svane. 😉

          • Hvordan kan du så skråsikkert sige, at det ikke er det i vesten, Anders? Det er da rimelig arrogant at lave en ubegrundet konklusion på noget som du for det første ikke er udsat for og for det andet variere alt efter hvilket vestligt land vi taler om. Men selvfølgelig må det være rigtig når en fremmed person, der ikke har lavet noget undersøgelser på området siger det. Min fejl.

    • @Sanja
      Den relevante fællesnævner for kritikken her på siden er ikke kvinder, men dem, der giver udtryk for feministiske synspunkter. Og som Tobias skriver i sit svar, er det jo oftest kvinder (og Henrik Marstal, förstås).

      Hvis man kritiserer nazismen, vil det verbale skyts i reglen være rettet mod horrible synspunkter fremsat af hvide mennesker; men det giver ingen mening at sige, at man bør holde kritikken tilbage ud fra devisen om, at det giver et forvrænget billede af hvide mennesker som de eneste, der fremfører horrible synspunkter.

      Svar
      • Men samtidig har Tobias før givet udtryk for at siden ikke er anti-feministisk, så det er der din sammenligningen fejler. Hvis siden er for at opnå en reel ligestilling (hvad end man så mener at det er) så bliver det vil nødt til at være ud fra et nuanceret billede, ikke sandt?

        Svar
    • @Sanja
      Den relevante fællesnævner her er ikke kvinder, men personer, der fremfører feministiske synspunkter. At disse oftest er kvinder, kan man ikke bare bruge som skærm mod kritik af feminismen.

      Hvis man ofte udtaler sig kritisk om nazismen, vil det verbale skyts i reglen være rettet mod horrible udsagn fremført af hvide mennesker, men man skal jo ikke indstille kritikken, blot fordi det vil give et forvrænget billede af hvide mennesker som de eneste, der fremfører horrible synspunkter.

      Svar
  • Din sider har mindre fokus på hvilke punkter, der mangler ligestilling (på for mænd og kvinder) og forslag til at løse det og mere fokus på hvilke absurde ting nogle feminister/humanister har sagt. Måske lægger jeg bare for meget betydning i sidens navn.

    Svar
    • Tobias Petersen

      Hvad er er for meget og for lidt er åbenlyst en smagssag. Men én faktor i prioriteringen er tid. Det tager bare længere tid at skrive lange, velargumenterede holdningsindlæg, end det gør at skrive korte nyhedshistorier.

      Svar
  • @Sanja: Hvis ikke du med din oprindelige kommentar prøver at få Tobias til at finde flere historier hvor mænd klager, hvad er det så du prøver at sige?
    Når Tobias så pænt og ordentligt redegører for at han egentlig bare følger den generelle nyhedsstrøm og skriver om sager med en køns- eller ligestillingspolitisk vinkel, så går du lige i flæsket på ham.
    Har du overvejet, om det mønster du selv påpeger (i det oprindelige indlæg), ikke er et mønster Tobias finder på, men helt enkelt blot er udtryk for at sådan er virkeligheden?
    Hvad er det lige præcis du ønsker at Tobias skal gøre, hvis 1) han ikke må beskrive virkeligheden, 2)Ikke skal finde på historier hvor mænd klager og 3) Ikke må forklare hvad der er hans kriterie for, hvad der omtales her på siden?
    Jeg vil oprigtigt gerne forstå hvor det er du vil hen med din oprindelige kritik.
    Hvad er det du mener Tobias skal gøre som han ikke gør?
    Eller hvad er det du mener han ikke skal gøre som han gør?
    På forhånd tak for svaret.

    Svar
    • Jeg undrer mig bare over, at en side ved navn “Reel ligestilling” har et gennemgående tema med at kvinder der klager over den ene eller anden absurde ting og ikke rigtig har fokus på mænds udtalelser på ligestillingsområdet. Der er forskel på at finde historier om mænd eller fra mænd og at opfinde historierne (som var Tobias løsning)
      I min originale kommentar lægger jeg til grund at sådan historier findes (hvis man leder de rigtige steder) hvorimod Tobias respons lægger til grund, at det gør der ikke og at det vil kræve, at han opfandt dem.

      Jeg vælger at indsætte en fjerde mulighed
      4) at søge til bredere i forhold til materiale til artiklerne, da det bliver meget ensidigt.

      Det var ikke for at gå i flæsket på dig, Tobias. Det kommer bare til at virkelig lidt forudindtaget og nedladende, når du går ud fra, at jeg vil have dig til at opfinde historier i ligestillingens navn og direkte afviser min påstand om at mænd også klager over ligestilling, med at det et ren opspind.

      Hav en god aften begge to.

      Svar
      • Tobias Petersen

        Jeg beklager, at du oplever mit svar som nedladende, Sanja. Det var og er ikke intentionen. Jeg værdsætter kommentarer om indholdet, også når de er kritiske, og især når de er konstruktive. Din var begge dele.

        Lad mig runde af med at sige, at jeg meget gerne skriver historier om mænd, der føler sig krænkede, og at jeg vil have din kommentar i baghovedet, næste gang jeg ser noget, der kan danne baggrund for det.

        God aften til dig også, og tak for bidragene.

        Svar
  • Mange tak for det pæne svar, Tobias.

    Svar
    • Tobias Petersen

      Selv tak 🙂

      Svar
  • Kevin Magnusson

    Mand klager over kvindeetage på Bella sky
    Mand klager over vinsmagning kun for kvinder

    Svar
    • jan sørensen

      Kevin…du mener vel at mænd klager over apartheid !!
      For det er jo det, det rent faktisk er.

      Prøv at skift mænd/mand ud med neger.

      Negerfri etage på Sky Hotel
      Negerfri vinsmagning

      eller med muslim :
      Muslimfri etage på Sky Hotel
      Muslimfri vinsmagning

      Hvordan lyder det synes du ?
      Hvordan ville offentligheden reagere ?

      Svar
  • jan sørensen

    @Sanja
    Ingen, hverken feminister eller andre kan tage ansvar for idiotiske enkelt-individer.
    Problemet her er at mange af de synspunkter/holdninger Tobias anfægter netop ikke er idiotiske enkelt-individer.
    Desværre er det organisationer/institutioner der kommer med direkte diskriminerende udtalelser.
    At de fleste af disse organisationer direkte eller indirekte er finansieret af staten gør det hele dybt absurd.
    Vil gerne takke dig for en proper tone 🙂

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *