Forsknings- og undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afsætter med opbakning fra hele Folketinget 20 millioner til talentprogram, der diskriminerer mandlige forskere.
23 procent af professorerne i Danmark er kvinder, og det er for lidt, mener forsknings- og undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Hun har derfor sammen med et enigt folketing afsat 20 millioner kroner til et nyt talentprogram, der har til formål at »styrke talentudviklingen i dansk forskning ved at fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark«.
Det fremgår af forsknings- og undervisningsministeriets hjemmeside.
Lehmann-programmet
Programmet har fået navnet Inge Lehmann-programmet efter den danske seismolog og statsgeodæt Inge Lehmann (1888-1993).
»Jeg håber, at vi med Inge Lehmann-programmet kan være med til at skabe en bedre kønsbalance. Dansk forskning har brug for både mænd og kvinder. Og talentprogrammet vil komme til at gøre en forskel. Både de konkrete forskningsprojekter, men også i form af signalværdien, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til ministeriets hjemmeside.
»Tallene taler sit tydelige sprog. Fordelingen mellem mænd og kvinder er faktisk ret lige blandt forskere på ph.d.-niveau, men der er langt færre kvinder, som stiger i graderne. Det skal vi have gjort noget ved. Hvis dansk forskning skal klare sig internationalt, skal vi have alle talenter i spil, og der er simpelthen for få kvindelige forskere, tilføjer siger uddannelses- og forskningsministeren.
Grønt lys til diskrimination af mænd
Ifølge ministeriets hjemmeside giver det nye talentprogram mulighed for at diskriminere mandlige ansøgere.
Både mandlige og kvindelige forskere kan ganske vist søge om de afsatte forskningsmidler, men hvis to ansøgere er lige egnede, kan den kvindelige foretrækkes uden yderligere begrundelse, skriver ministeriet.
»Talentprogrammet er åbent over for alle fagområder, og både mænd og kvinder kan søge programmet. Kvindelige ansøgere kan prioriteres over mandlige ansøgere i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere.«
Tidligere forsøg på at ændre kønssammensætningen i dansk forskning ved hjælp af diskrimination af mænd har måttet opgives, da de var ulovlige.
Om det denne gang er lykkedes at skrue en ordning sammen, der gør det lettere at være kvinde end mand, uden at det bryder med dansk og europæisk lovgivning, vil tiden vise.