Kvinder evalueres venligere end mænd, og det holder kvinder nede

Kvinders præstationer bedømmes i evalueringer som bedre, end de faktisk er, viser nyt studie. Det snyder kvinder for vigtig læring, påpeger forskere.
Er du generelt venligere over for kvinder, når de bedømmer deres præstationer, end du er over for mænd, når du bedømmer deres?
Så er du ifølge studiet Gendered White Lies: Women Are Given Inflated Performance Feedback Compared With Men som de fleste andre.
Og det er et problem for ligestillingen, fastslår forskerne bag studiet, Lily Jampol og Vivian Zayas fra Cornell University.
Mænd får ærlig feedback, kvinder hvide løgne
I studiet bad forskerne først deltagerne læse forskellige tilbagemeldinger fra en chef til en række ansatte og give deres bud på, hvilket køn den ansatte havde.
Og deltagernes svar viste en klar tendens.
– Deltagerne gættede i overvældende høj grad på, at en dårligt præsterende ansat, som blev fortalt en hvid løgn – altså fik den mindst sande, men venligste, feedback – var en kvinde, siger Lily Jampol ifølge phys.org.
– Det peger på, at deltagerne tror, at det er en sandsynlig hændelse, når der gives feedback, tilføjer hun.
I studiets anden del skulle deltagerne give karakterer til et tilfældigt udvalg af opgaver. De fik kun initialerne på personerne bag opgaverne at vide og vidste derfor ikke, om den enkelte opgave var skrevet af en mand eller en kvinde.
Herefter blev deltagerne bedt om at give feedback til opgaveskriverne via chat og fik her at vide, at de skrev til henholdsvis Andrew og Sarah.
Og her viste kønsforskellen sig igen.
Deltagerne var venligere over for Sarah end over for Andrew. De gav Sarah mere positiv feedback og endte med at tale hendes præstation næsten en hel karakter op i forhold til den karakter, de oprindeligt havde givet hendes opgave.
Andrew modtog omvendt mindre positiv feedback end Sarah og endte med den samme karakter, som han havde fået, inden deltagerne kendte kønnene på opgaveskriverne.
Snyder kvinder for vigtig læring
Ifølge Lily Jampol og Vivian Zayas er venligheden over for kvinder et problem for ligestillingen.
For når man fortæller hvide løgne til kvinder i stedet for at sige tingene, som de er, snyder man kvinder for vigtig læring, fastslår de.
– I betragtning af, at udviklende præstationsfeeedback findes overalt og er en vigtig proces på de fleste arbejdspladser og i mange menneskers arbejdsliv, bør adgang til fair og retvisende feedback være tilgængelig for alle, der har behov for udvikling, uanset hans eller hendes sociale gruppe, skriver forskerne og tilføjer:
– Her har vi blotlagt en faktor som, i en vis grad, kan hindre denne adgang: at være en kvinde.
Heh, lad os antage at resultatet af undersøgelsen var modsat, altså:
Mænd får nu meget mere ros og en hel karakter højere for den samme præstation
Er der nu tale om:
1. Klokkeklar diskriminering af kvinder
eller
2. Undertrykkende berøvelse af mænds ret til at få et retvisende præstationsfeedback.
Ja, det ville nogen givetvis udlægge som 1. Jeg valgte den anden vinkel her, men jeg er helt enig i, at man kan tolke undersøgelsens resultater i begge retninger.
Det var et trickspørgsmål, det rigtige svar var naturligvis:
3. Mænd tager kritik betydeligt tungere end kvinder, og bliver demotiverede og udvikler depressioner af ikke at få ros for et udført stykke arbejde, hvad deltagerne i studiet tog højde for.
(hvad der jo ikke nødvendigvis udelukker hverken mulighed 1 eller 2)
Men jeg kunne nu godt tænke mig at se noget kønsforskning på kønsforskning. Altså, hvis man udelukker kønsforskerne fra at vide hvilket køn der er hvilket i deres forskning, påvirker de så de konklusioner de kommer frem til som følge af bevidst eller ubevidst bias?
For jeg føler mig ret sikker på at hvis Lily Jampol og Vivian Zaya havde fundet det modsatte resultat, ville deres konklusion være blevet at ligestillingen halter fordi kvinder får for lidt ros for det samme arbejde, fremfor det modsatte.
Det er jeg ikke utilbøjelig til at give dig ret i.