27. maj, 2024

KVINFO modtog bombetrussel i februar

Danmarks videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, modtog i februar en bombetrussel, som fik både Politiet og Politiets Efterretningstjeneste til at rykke ud. Billede: Pressefoto, Politi.dk, fotograf: Kim Matthäi Leland.

Kan være del af koordineret angreb på kvinder og organisationer, der blander sig i debatten om køn og ligestilling.

En normal vinterdag forandrede sig til en scene fra en krimiserie, da Danmarks videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, i februar modtog en bombetrussel.

Centret kontaktede med det samme politiet, og kort tid efter var både Politiet og Politiets Efterretningstjeneste til stede med bombehunde. Bygningen blev evakuret og området afsøgt.

Truslen viste sig heldigvis at være falsk. Der var ingen bombe at finde.

Politisk motiveret

Til Berlingske fortæller KVINFO-direktør Henriette Laursen, at hun tror, bombetruslen var politisk motiveret.

– Vi kan se, at samtidig med at der er en øget samtale om køn og ligestilling, er der også en antifeminisme på fremmarch. Og det er klart, at truslerne har til formål at få os til at tie eller tone vores officielle udmeldinger ned, siger hun til avisen.

Hun påpeger samtidig, at bombetruslen ikke bare er en trussel mod KVINFO, men mod retten til at ytre sig.

– Det er en udfordring for vores demokrati. Vi er en vidensinstitution, hvor vi skal kunne bidrage med vores viden og kvalificere den debat, der er på vores område, uden at blive mødt af en bombetrussel. Vi skal kunne tale frit, siger Henriette Laursen.

Koordineret angreb

Berlingske beskriver bombetruslen mod KVINFO som et led i et koordineret angreb på kvinder og organisationer, der blander sig i debatten om køn og ligestilling.

Det skyldes de tekniske spor i sagen.

Bombetruslen mod KVINFO blev sendt fra samme IP-adresse, som i januar blev brugt til at sende trusler mod en lang række kvinder.

IP-adressen kan knyttes til en server i Schweiz, men derfra er det svært at komme videre.

Trussel mod 10-årig pige

Foruden trusler om vold og voldtægt har mindst en af kvinderne, komiker og skuespiller Dorte Rømer, modtaget trusler mod sit barn. »Lille pige forsvandt og blev aldrig fundet igen…«, stod der i en af de e-mail, hun modtog.

Truslen mod den 10-årige datter har haft store konsekvenser, fortæller Dorte Rømer til Berlingske.

– Siden den dag har min mand og jeg ikke boet sammen i perioder. Samværet med min datter er blevet mindsket, og vi har måtte flytte fra vores hjem, så vi ikke altid er der, siger hun.

– Jeg tør ikke andet. En ting er, hvis de gør alvor af deres trusler om at voldtage mig, men hvis de rammer min datter, ville jeg ikke kunne tilgive mig selv, tilføjer Dorte Rømer.

Svært at opklare

Politiet siger til Berlingske, at det tager truslerne mod kvinderne meget alvorligt, men at sagen er vanskelig at opklare, fordi gerningsmanden eller -mændene kommunikerer via krypterede e-mailadresser fra en server i Schweiz.

– Vi går meget langt for at opklare den type sager, men vi støder ofte mod en digital mur, som vi ikke kan trænge gennem, siger vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi.

– Gerningsmændene benytter sig ofte af krypterede e-mailadresser et sted i udlandet, og det gælder også i den konkrete sag, fortsætter han.

– Det er en svær problematik, som ikke kun kan løses med flere værktøjer til dansk politi – det handler i høj grad om, hvilke digitale muligheder der findes uden for landets grænser, tilføjer Jesper Bangsgaard.

Ifølge Berlingske er flere af truslerne kommet fra krypterede e-mailadresser med navne som feministkiller, firstmaykill og redheadedwhore. Mindst 14 personer, primært kvinder og organisationer, har modtaget trusler fra disse e-mailadresser eller e-mailadresser med tilsvarende navne.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview