Mænd tænker kun på én ting. Eller gør de?

Det kan være svært at finde tatoverede mænd på Tinder, skriver Leny Malacinski i Weekendavisen. Billede: Pixabay.com.

Kvinder vil have uforpligtende sex. Mænd have intimitet og nærvær. Noget er ved at ændre sig.

Havde du for 10 år siden spurgt mig, om det passer, at mænd kun tænker på sex, mens kvinder søger intimitet og nærhed, havde jeg svaret ja. Men efterhånden er jeg blevet i tvivl. Måske holder den klassiske forestilling ikke til et nærmere eftersyn.

Det kom jeg til at tænke på i dag, da jeg læste Leny Malacinskis klumme ‘Alle de tatoverede mænd er taget’ i Weekendavisen. I den temmelig personlige klumme fortæller Leny, som er journalist og tidligere debatredaktør for Weekendavisen, om sine erfaringer efter et år på datingappen Tinder.

“Tinder er oversvømmet af helt igennem ordentlige og sympatiske mænd, der bare vil finde en at høre sammen med og elske. Det er et fuldtidsarbejde at swipe sig forbi alle de mænd, der søger “kærligheden”, “tosomhed”, “den sidste ene”, “noget ægte”, “interessante og dybe samtaler”, hende, de kan vågne op sammen med og passe på. Med andre ord: nærværspsykopater,” skriver hun.

Leny gider dem ikke. “Jeg swiper forbi enhver mand, der har potentiale til at blive mere end et fysisk bekendtskab,” skriver hun. I stedet leder hun efter mænd, som er det stik modsatte af den følsomme akademiker med fløjlsbukser, cykelhjelm og intimitetsbehov.

“R, 36 har tatoveringer op ad halsen, også en under øjet faktisk, men hvilke øjne. Blå som fortabelsen. Profilteksten er kun ét ord, “VVS-uddannet”, og helt ærligt, hvad mere skal man vide? Så dukker K, 36 op. “Skraldemand.” Hans hvide undertrøje strammer på en ophøjet måde, jeg trykker på hjertet, og pludselig er algoritmerne på min side,” fortæller Leny.

På den måde ligner Leny mere forestillingen om den kropsfokuserede mand, der er ligeglad med, hvad en kvinde tænker og synes, så længe hun ser godt ud, end hun ligner forestillingen om den nærhedssøgende kvinde, der leder efter en at se dybt i øjnene og blive forstået af.

Blandt mine kvindelige bekendtskaber på sociale medier findes andre, der udtrykker den samme eksplicitte interesse i maskuline mænd. Det er ikke den omsorgsfulde, samtaleglade cand.mag., de er på udkig efter. Det er tømreren, mureren eller stilladsarbejderen. “Mænd, for hvem kroppen er betydningsfuld i sig selv,” som Leny udtrykker det. Kvinderne, eller i hvert fald nogle kvinder, betragter nu mænd som sexobjekter på samme måde, som mænd traditionelt har betragtet kvinder. Det er overarme, brede skuldre og tatoveringer, det handler om. Ikke dybe samtaler og diplomer fra verdensmålskurser.

Imens synes en modsat udvikling at være i gang blandt mænd. Man kan høre det, hvis man taler med mænd, som har været alene et stykke tid. Det, de savner, er ikke først og fremmest det seksuelle. Det er nærheden. En at tale med. En at holde om. En at være noget for.

En forklaring på det kan være, at mænd til forskel fra kvinder har svært ved at få behov for nærhed dækket andre steder end i parforhold. Som mandeforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen formulerer det over for Jyllands-Posten: “For mange mænd er parforholdet det sted, hvor de udfolder deres fortrolighed, intimitet og omsorgsbehov. Det kan de ikke finde på samme måde i de maskuline fællesskaber på fodboldbanen eller arbejdspladsen.”

I Samvirke uddyber han: “For mange mænds vedkommende er deres partner ikke bare den tætteste fortrolige, de har, det er måske også den eneste. Mister de hende, har de ikke længere nogen at tale med om udfordringer, og hvad der bekymrer dem. Hvor kvinderne for 30-40 år siden stadig havde en økonomisk afhængighed af mændene i forhold til at blive gift og stifte familie, kan man i dag tale om, at der er opstået en emotionel afhængighed af kvinden hos den moderne mand. Vi ved også, at det meget ofte er kvinden, der står for familiens sociale kontakter, og den, der sørger for at sende manden til psykolog eller læge, hvis han har behov for hjælp. Der er en lang række parametre, der peger på, at det i dag er meget vigtigere for mænd at være i et parforhold, end det er for kvinder.”

Til Madsens forklaring tror jeg, man skal lægge digitaliseringen og pornoindustriens udvikling. Hvis mænd har lyst til at se på bryster, kan de gøre det hvor som helst og når som helst. Og de kan finde lige præcis den slags, de bedst synes om. Selvfølgelig vil mændene hellere være sammen med en rigtig kvinde. Men de kan lettere undvære det, fordi alternativet er blevet markant bedre.

Tilbage er så intimiteten. Den kan man ikke finde på PornHub, og derfor leder mænd efter den på Tinder. Når så mange mænd i Lenys feed søger efter “det sidste forhold”, “kærligheden”, “nærhed” og “øjenkontakt”, er det ikke spil for galleriet. Det er et udtryk for, hvad de savner.

Det er let at overdrive tendenser, og det skal man passe på med. Tingene er næppe vendt fuldstændig på hovedet. Men et vist opbrud i de vante rollefordelinger synes at være i gang. Kvinder foretrækker i højere grad det uforpligtende, det, der engang var mænds kendetegn. Imens trækker mænd sig væk fra det. “Ingen ONS!” skriver nogle mænd ifølge Leny i deres profiltekster. ONS en en forkortelse for one night stand. Mændene vil ikke bare have sex. De vil have andet og mere.

Det kan ligne et mismatch, men formentlig er der stadig mange, der passer ind i de traditionelle kasser, så mon ikke det går. For mænd, der ikke har behov for intimitet og nærhed, ser det tilmed ud til at være lyse tider. Især hvis de går i Kansas-bukser.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *