Forum for Mænds Sundhed opfordrer i ny guide kommuner til at forstå mænd som mænd og møde mænd på mænds præmisser.
Forum for Mænds Sundhed med psykolog Svend Aage Madsen i spidsen udsendte mandag guiden ‘Kommune, kend din mand! Guide til bedre inddragelse af mænds sundhed i kommunen’.
Den 16 side lange skrivelse indeholder gode råd til kommuner om, hvordan de forbedrer mænds sundhed og er samtidig et brud med to af feminismens stærkeste dogmer: dens kønsopfattelse og dens syn på ansvar.
Mænd er faktisk mænd
Guiden fortæller kommunerne, at der er forskel på mænd og kvinder og giver gode råd til, hvordan kommunerne kan forbedre deres kommunikation med mænd. Det handler blandt andet om ikke at spørge om følelser først og om at stille konkrete, ikke åbne, spørgsmål.
Guiden læner sig op ad Svend Aage Madsens tidligere iagttagelser og råd, hvad angår sundhedsprofessionelles samtaler med mænd: Vær nøgtern, vær præcis, vær konkret, hold pauser, lad manden tale, lad manden styre.
Eksempelvis skal man ikke spørge en mand, hvordan han har det, da fleste mænd reagerer uhensigtsmæssigt på åbne spørgsmål og svarer noget i retning af »det går fint«, uanset hvordan de har det. Konkrete spørgsmål af typen: »Hvor mange timer sov du i nat?« fungerer bedre.
Mænd adskiller sig her fra kvinder. Kvinder svarer bredt og uddybende på åbne spørgsmål, mens mænd glider af på dem. Mænd skal i stedet »lukkes op« via en serie af konkrete spørgsmål, de kan forholde sig til.
Guiden bryder dermed med den intersektionelle feminismes kamp mod »stereotype kønsopfattelser«. Guiden betragter det ikke som en synd at sige, at mænd er på en bestemt måde. Tværtimod gør den en dyd ud af at forklare, hvordan mænd er.
Svend Aage Madsen og Forum for Mænds Sundhed tager udgangspunkt i virkeligheden, som den er. Ikke virkeligheden, som intersektionelle feminister ønsker, den skal være.
Alt er ikke mænds skyld
Guiden fortæller ligeledes kommunerne, at det er deres ansvar at skabe bedre relationer til deres mandlige borgere. Det er ikke mændene, der skal blive »bedre til at gå til lægen«. Det er kommunerne, der skal blive bedre til at forbedre mænds sundhed.
Guiden opfordrer blandt andet kommunerne til at skabe et overblik over sundhedstilstanden hos de mandlige borgere, til at opstille konkrete måltal og til at lave konkrete planer for, hvordan de skal opnås.
Det er en djøjfsk tilgang til sundhed, men det er samtidig et brud med den feministiske opfattelse, at mænds problemer altid er mænds skyld, og at det altid er mænds eget ansvar at løse dem (mens det modsatte er tilfældet for kvinder, der altid er uskyldige ofre for undertrykkelse).
Hvor feminismen gerne taler om »glaslofter«, der forhindrer kvinder i at opnå succes i toppen af erhvervslivet, taler den aldrig om barrierer, der holder mænd ude af sundhedssystemet. Nej, mænd må bare tage sig sammen og gå noget mere til lægen.
Den opfattelse af ansvar bryder guiden med. Guiden baserer sig ikke på idéen om samfundet som et system, der ensidigt undertrykker kvinder.
Tværtimod gør guiden opmærksom på, at mænd også påvirkes af strukturer, og at løsningen på mænds problemer også ligger i ændringer af strukturer. Konkret i ændringer af kommunernes tilgang til mænds sundhed.
Dermed siger guiden meget tydeligt, at det er kommunerne, ikke mændene, der skal ændre adfærd.
Også her tager Svend Aage Madsen og Forum for Mænds Sundhed udgangspunkt i virkeligheden, som den er, ikke virkeligheden, som den feministiske teori fortæller, den er.
Foreløbig feministisk glæde
På sociale medier er guiden foreløbig i overvejende grad blevet modtaget positivt blandt feminister og feministiske organisationer. Om det vil blive ved, når de har læst guiden et par gange til og tænkt dens præmisser og konklusioner igennem, vil tiden vise.
– Her er en sjov øvelse: Prøv at finde bare én feminist, der skriver »hvad så med kvinderne?« om dette tiltag. Det bliver nok svært. Tværtom vil de fleste feminister juble højt over, at der gøres en indsats for mænds sundhed. Vi er godt nok nogle værre mandehadere, hva!?, skriver feminist og standupkomiker Sanne Søndergaard.
– Ja vi har netop delt opslaget, da det er supervigtigt. Vi synes så også, at nogle af forslagene understreger behovet for at bekæmpe sexisme som fx kønsstereotyper. Fx at man på kommunens hjemmeside skal mindske brug af hjerter/blomster/natur for at undgå at skræmme mænd væk…., skriver Everyday Sexism Project Danmark i et svar til Sanne Søndergaard.