Pigerne fylder i Københavns Ungeråd

Mere end 70 procent af de nyvalgte medlemmer af Ungeråd KBH er piger. Københavns Kommune vil i lyset af kønsskævheden justere sin rekrutteringsstrategi.
Ungeråd KBH kunne 24. september meddele navnene på de 35 personer, der det næste år skal udgøre rådet. Alle unge i kommunen mellem 12 og 20 havde forinden haft mulighed for at stille op og afgive deres stemme.
Listen over medlemmerne af Ungeråd KBH 20/21 viser en klar skævhed i forhold til køn. Blot 10 af rådets 35 medlemmer er drenge, mens de øvrige 25 medlemmer er piger. Det giver en kønsfordeling på 71 procent piger og 29 procent drenge.
The future is female
Ifølge Københavns Kommunes hjemmeside er »målet med Ungeråd KBH er at sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune, får indblik i den demokratiske proces og er med til at kvalificere de politiske beslutninger, der træffes.«
Det sker ifølge kommunen »gennem et direkte samarbejde mellem Ungerådet og politikerne, hvor unges viden, idéer og behov aktivt bliver bragt i spil. Hvert år kan Ungeråd KBH anmode om at få forslag behandlet politisk af Københavns Borgerrepræsentation.«
Ungeråd KBH har altså, i hvert fald i princippet, mulighed for at præge udviklingen i den kommune, dets medlemmer bor i. En prægning, som risikerer selv at blive præget af den store kønsskævhed i rådet.
Vil justere rekrutteringsstrategien
Sekretariatet for Ungeråd KBH fortæller til Reelligestilling.dk, at sekretariatet forud for kommende valg vil justere sin rekrutteringsstrategi for at undgå at havne i en situation som den nuværende, hvor rådets sammensætning ikke afspejler vælgergruppen.
Det nye Ungeråd KBH er skævt sammensat. Mere end 70 procent af rådets medlemmer er piger, mens mindre end 30 procent er drenge. Mener Ungeråd KBH, at den skæve kønssammensætning er et problem?
– Vores ønske er, at rådets medlemmer repræsenterer denne unge vælgergruppe i København, og at medlemssammensætningen afspejler demografien i gruppen på parametre som køn, alder, seksualitet, etnicitet, religion med videre, meddeler sekretariatet.
– Vi arbejder fremadrettet på at justere vores rekrutteringsstrategi, så vi kan opnå vores mål om, at Ungeråd KBH’s medlemmer afspejler vælgergruppen, tilføjer det.
Ungeråd KBH er forankret under Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune. Rådet modtager et årligt driftstilskud på 500.000 kroner.
Jeg forstår ikke referencen til “rekrutteringsstrategi”, hvis alle unge kan stille op, og sammensætningen er resultatet af stemmeafgivningsproces, hvor unge generelt har stemt på den kandidat de finder mest egnet.
Ligesom jeg heller ikke forstår målet om at sammensætningen akkurat skal afspejle demografien i aldersgruppen. Man kan da ikke både give folk frit valg mellem kandidaterne og forlange at afstemningen skal falde ud på en bestemt måde.
Hvis problemet er at kendskabet til rådet og afstemningen er begrænset til aktivistiske grupper eller foreninger der primært består af piger, kan jeg bedre forstå det.
Men ellers lyder det som noget værre pjat at gå op i. Lad folk stemme på de kandidater de finder mest egnede, og skide hul i ” køn, alder, seksualitet, etnicitet, religion med videre”