24. maj, 2024

Skoledrenge skulle undskylde på vegne af deres køn

Drengene på en australsk skole blev onsdag bedt om at undskylde til pigerne på vegne af deres køn. Billede: Pixabay.com.

Drenge ned til 12 år blev på australsk skole onsdag bedt om at rejse sig og sige undskyld til skolens piger for mænds overgreb på kvinder.

– Han er ked af det. Han har nu fået den misforståede opfattelse, at alle ser på ham og alle andre mænd som rovdyr. Som nogen, der ønsker at skade andre seksuelt. Seriøst, han er 12 år gammel.

Sådan siger Danielle Shepherd, moderen til en af de drenge, der i onsdags blev bedt om undskylde til pigerne på vegne af deres køn på Brauer College i Warrnambool, Australien.

Det fortæller The Australian.

Episoden fandt sted ved en samling, hvor alle skolens elever var til stede. Efter at have set en video om seksuelle overgreb fik drengene at vide, at de skulle rejse sig op og sige undskyld for mænds overgreb på kvinder.

– Han forstod ikke hvorfor. Han ved bare, at han blev bedt om at rejse sig og undskylde for ting, han ikke havde gjort, forklarer Danielle Shepherd.

»Upassende«

Skolens ledelse fortæller, at hændelsen fandt sted med »de bedste intentioner«, men anerkender, at det var »upassende« at afkræve drengene en kollektiv undskyldning for nogle mænds overgreb.

Det sker i en besked, som blev sendt til forældrene torsdag.

– Ved samlingen talte vi om de vanskelige emner nedsættende og seksualiseret sprog og vold mod kvinder. Samlingen handlede også om idéen om bystander-handling, og hvordan eleverne har mulighed for at spille en rolle i at stoppe upassende adfærd, indleder rektor Jane Boyle.

– Som et led i disse diskussioner blev skolens drenge bedt om at rejse sig op og – som en symbolsk gestus – undskylde for de dele af deres køns adfærd, som har gjort ondt på eller såret piger og kvinder, fortsætter rektoren.

– Jeg vil gerne forsikre jer om, at det skete på grundlag af de bedste intentioner. I retrospekt anerkender vi dog, at det var upassende, afslutter Jane Boyle sin besked til forældrene.

En besked, som ikke ændrer Danielle Shepherds opfattelse af det, der er sket.

Til The Australian fortæller hun, at hun er positivt indstillet over for, at skolen underviser i samtykke og seksuel vold, men at skolens fremgangsmåde i onsdags var en meget dårlig måde at gøre det på.

– De udpeger et helt køn. Det er så forkert, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview