25. juli, 2024

Svensk politi: Vi registrerer ikke etnicitet

Etnicitet betyder ikke noget for politiet i forbindelse med efterforskningen af en sag, fastslår pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson. Billede: Arkivfoto.
Etnicitet betyder ikke noget for politiet i forbindelse med efterforskningen af en sag, fastslår pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson. Billede: Arkivfoto.

I sager om voldtægt og andre seksuelle overgreb registreres mistænktes etnicitet ikke i politiets systemer, siger talsmand for det svenske politi.

Svenske festivaler har i de seneste år været præget af en lang række voldtægter og andre seksuelle overgreb.

Alene i denne uge har det svenske politi modtaget mere end 50 anmeldelser i forbindelse med festivalerne ‘We are Sthlm’ og ‘Stockholm Kulturfestival’, og flere kan nå at komme søndag aften og nat, hvor begge festivaler afsluttes.

Registrerer ikke etnicitet

I debatten om de mange seksuelle overgreb har flere peget på nødvendigheden af at se på etnicitet og kulturel baggrund, men svensk politi afviser, at etnicitet er en central faktor i forståelsen af overgrebene.

– Vi registrerer ikke etnicitet i vores systemer, præcis som vi ikke registrerer seksuel orientering i vores systemer. Det betyder ikke noget for politiet, når man efterforsker en sag, siger pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson, til norske VG.

– Seksuelt krænkende adfærd er et samfundsproblem, som forekommer i mange forskellige sammenhænge. Det totale billede viser, at der er lige så mange etnisk svenske gerningspersoner i den slags sager, uddyber han.

I forbindelse med årets festivaler har svensk politi øget sin tilstedeværelse og fulgt med på overvågningskameraer, mens festivalerne har været i gang. Politiet har desuden gjort det lettere at anmelde overgrebene ved festivalerne og haft efterforskere til stede, som har kunnet påbegynde efterforskningen med det samme.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview