Ligestillingsnyt

Svensk politi: Vi registrerer ikke etnicitet

Etnicitet betyder ikke noget for politiet i forbindelse med efterforskningen af en sag, fastslår pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson. Billede: Arkivfoto.
Etnicitet betyder ikke noget for politiet i forbindelse med efterforskningen af en sag, fastslår pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson. Billede: Arkivfoto.

I sager om voldtægt og andre seksuelle overgreb registreres mistænktes etnicitet ikke i politiets systemer, siger talsmand for det svenske politi.

Svenske festivaler har i de seneste år været præget af en lang række voldtægter og andre seksuelle overgreb.

Alene i denne uge har det svenske politi modtaget mere end 50 anmeldelser i forbindelse med festivalerne ‘We are Sthlm’ og ‘Stockholm Kulturfestival’, og flere kan nå at komme søndag aften og nat, hvor begge festivaler afsluttes.

Registrerer ikke etnicitet

I debatten om de mange seksuelle overgreb har flere peget på nødvendigheden af at se på etnicitet og kulturel baggrund, men svensk politi afviser, at etnicitet er en central faktor i forståelsen af overgrebene.

– Vi registrerer ikke etnicitet i vores systemer, præcis som vi ikke registrerer seksuel orientering i vores systemer. Det betyder ikke noget for politiet, når man efterforsker en sag, siger pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson, til norske VG.

– Seksuelt krænkende adfærd er et samfundsproblem, som forekommer i mange forskellige sammenhænge. Det totale billede viser, at der er lige så mange etnisk svenske gerningspersoner i den slags sager, uddyber han.

I forbindelse med årets festivaler har svensk politi øget sin tilstedeværelse og fulgt med på overvågningskameraer, mens festivalerne har været i gang. Politiet har desuden gjort det lettere at anmelde overgrebene ved festivalerne og haft efterforskere til stede, som har kunnet påbegynde efterforskningen med det samme.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Svensk politi: Vi registrerer ikke etnicitet

 • “– Vi registrerer ikke etnicitet i vores systemer, Det betyder ikke noget for politiet, når man efterforsker en sag, siger pressetalsmand for politiet i Stockholm, Mats Eriksson, til norske VG.

  – Seksuelt krænkende adfærd er et samfundsproblem, som forekommer i mange forskellige sammenhænge. Det totale billede viser, at der er lige så mange etnisk svenske gerningspersoner i den slags sager, uddyber han.”

  Jeg har ellers altid talt politiets sag, men her virker de ikke helt skarpe (måske bare fordi de er svenskere) :o)

  Hvordan kan han udtale sig om det totale billede når dette ikke bliver registreret? Og hvordn kan det være uvigtigt. Gælder det i den type efterforskning, ikke om at udelukke flere og flere for til sidst at finde frem til gerningsmanden. Hvordan kan det være uvigtigt? Tænk hvis det viste sig at ingen tisligere vr dømt udover etnisk svenskere. Så ville man da kunne udelukke mange.

  Det er vist kun i Sverige hvor de er bange for at kalde en spade for en spade.

  Svar
  • Tobias Petersen

   Jeg forstår heller ikke logikken. Den VG-artikel, jeg citerer Eriksson fra og henviser til, er udmærket, men uddyber desværre ikke på det område.

   Svar
 • Så vidt jeg ved, er det direkte forbudt i svensk lov at registrere etnicitet, religiøst tilhørsforhold, seksuel orientering m.m.
  Så når politiet ikke registrerer etnicitet, er det fordi det er forbudt at registrere det.

  Svar
 • Det er sådan set underordnet om det er forbudt eller ej. Hvis det ikke er registreret, hvordan kan han så udtale sig om det totale billede viser, at der er lige så mange etnisk svenske gerningspersoner i den slags sager?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *