18. maj, 2024

Trine Bramsen ny ligestillingsminister

Transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen. Billede: Ft.dk, fotograf: Steen Brogaard.

Trine Bramsen (S) er ny ligestillingsminister. Bramsen afløser partifællen Peter Hummelgaard Thomsen.

Danmark har fået ny ligestillingsminister. Det sker som konsekvens af en regeringsrokade, Mette Frederiksen (S) har foretaget efter Benny Engelbrechts (S) farvel til posten som transportminister.

Den nye ligestillingsminister er Trine Bramsen, som overtager ministeriet efter Peter Hummelgaard Thomsen. Bramsen, som er cand.scient.soc. fra RUC, har været medlem af Folketinget siden 2011 og kommer til fra en position som forsvarsminister.

I forbindelse med rokaden flyttes flere ministerier. Bramsen bliver således minister for både transport og ligestilling.

IT-nørder og kvindelige brandslukkere

40-årige Trine Bramsen har en fortid som sit partis medlem af Kvinderådet og har i årenes løb markeret sig med flere bemærkelsesværdige udtalelser om køn og ligestilling.

I 2013 skabte Bramsen stor furore, da hun i et debatindlæg opfordrede mandlige »IT-nørder« til at »smide tennissokkerne« og tale, »så vi kan forstå det«.

»Jeg kunne aldrig drømme om at dømme folk på deres påklædning. For min skyld må man se ud, som man vil, og leve som man ønsker. Men som kvinde må jeg alligevel undres. Her sidder Danmarks fremtid bag skærmen iført tennissokker og gør dermed alt, hvad der overhovedet kan gøres, for at undgå kvindekontakt. Det undrer mig hvorfor. Er det mon med vilje, at computermænd ofte gør alt hvad de kan for at være så lidt attraktive som overhovedet muligt? Er det noget man lærer på uddannelsen?,« skrev Bramsen og tilføjede lidt efter:

»Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor ærgerligt det er, at så mange singlekvinder – herunder flere af mine veninder – leder efter en potentiel og engageret partner. Dette når han måske sidder derhjemme iført tennissokker og en t-shirt med en sjov joke om Microsoft eller teksten ”I know HTML”. Kunne man bare en lørdag aften forestille sig, at de it-nørder, der normalt sidder hjemme foran skærmen eller spiller World Of Warcraft med vennerne, smed tennissokkerne og kom ud. At der blev indkøbt en ny t-shirt, håret blev redt og nørdsproget nedtonet lidt.«

I 2019 blandede Bramsen sig igen i kønsdebatten, da hun ville ændre kulturen blandt brandmænd for at få flere kvinder i korpset.

– Vi kvinder er generelt gode til brandslukning. Derfor giver det mening, at vi også er en del af den fysiske brandslukning, sagde den daværende forsvarsminister.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview