Ligestillingsnyt

Tyske tog indfører afdelinger kun for kvinder

Mænd ingen adgang: Tyske Regiobahn indfører kvindeafdelinger i togene på strækningen mellem Leipzig og Chemnitz.
Mænd ingen adgang: Tyske Mitteldeutsche Regiobahn indfører kvindeafdelinger i togene på strækningen mellem Leipzig og Chemnitz. Billede: Arkivfoto.

Tyske Mitteldeutsche Regiobahn indfører kvindeafdelinger på strækningen mellem Leipzig og Chemnitz. I England debatteredes i sommer lignende tiltag.

Opdateret 31/3-2016.

Den tyske togoperatør Mitteldeutsche Regiobahn har besluttet at lave særlige kvindeafdelinger i sine tog. Det fortæller blandt andre svenske Expressen og engelsk Daily Mail.

Tæt på kontrollørernes kupé

Kun kvinder, der rejser alene, og kvinder med børn vil få adgang til de nye afdelinger, som vil blive vil blive placeret mellem togenes stillekupéer og tæt på togkontrollørernes kupé. Og det er ikke noget tilfælde, at kvindeafdelingerne placeres netop der.

»The local proximity to the customer service representative is chosen deliberately«, siger Mitteldeutsche Regiobahn ifølge Daily Mail i en udtalelse om de nye kvindeafdelinger.

Første kønsopdelte tog i Europa i mange år

I første omgang indfører Mitteldeutsche Regiobahn kvindeafdelinger på strækningen mellem Leipzig og Chemnitz.

Kønsopdelt offentlig transport findes allerede i lande som Indien, Mexico, Japan, Ægypten, Filippinerne og Indonesien, men er ikke set i Europa i mange år. Eksempelvis forsvandt de sidste ‘kvindekupéer’ fra togene i Storbritannien i 1977.

Måske på vej i England

I England debatteredes det så sent som i sommer, om kvindeafdelinger igen skal indføres i britiske tog. Den engelske Labour-politiker Jeremy Corbyn var dengang positiv over for ideen.

– Some women have raised with me that a solution to the rise in assault and harassment on public transport could be to introduce women-only carriages, siger han i et interview fra august til The Telegraph.

– My intention would be to make public transport safer for everyone from the train platform, to the bus stop, on the mode of transport itself, fortsætter han.

– However, I would consult with women and open it up to hear their views on whether women-only carriages would be welcome – and also if piloting this at times and on modes of transport where harassment is reported most frequently would be of interest, afslutter han.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Tyske tog indfører afdelinger kun for kvinder

  • Det er godt nok trist, hvis det er sådan en udvikling vi skal hen imod. Det farlige ved sådan en idé er også, at det kan falde tilbage på de kvinder, der ikke vælger at benytte vognene og så bliver overfaldet, fordi de så netop risikere at blive bebrejdet for ikke at have taget de rette forholdsregler (som i det tilfælde er at sætte sig i helt anden vogn)

    Det er simpelthen ikke sådan et samfund jeg ønsker mig.

    Svar
  • Den her sag er typisk for muslimer. Deres blufærdighed slår til alle steder. Når en muslimsk kvinde er i samme tog som mænd opfatter hun alle “tilfældige” blikke som sexuel chikane og klager over det. Bemærk at der iNGEN politi anmeldelser omtales. Måske har kvinderne forsøgt at anmelde sagerne men er berettiget blevet afvist da et blik ikke er chikane jævnfør loven. Så har de måtte ty til simpel pression over for jernbaneselskabet der har været nemme at dreje om en lillefinger blot fordi at komplotteet har været styret af en Iman.

    Føj for den da

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *