25. oktober, 2024

Pige, det er ikke din egen skyld, at du bliver voldtaget

Er vi blevet et land, hvor det er legitimt at mene, at det er voldtægtsofferets egen skyld, at hun bliver voldtaget? Det mener Mette Viktoria Pabst. Men heldigvis tager hun fejl.

Voldtægtsdebatten er i gang igen efter en grov voldtægt på et sommermarked, hvor en kun 16-årig pige blev voldtaget af en mand, mens tre andre mænd forhindrede hende i at undslippe.

I Jyllands-Posten skriver socialdemokrat Mette Viktoria Pabst følgende:

“Undskyld, men hvad sker der Danmark? Hvornår er vi blevet et land, hvor flere åbenlyst mener, at piger, der bliver voldtaget, selv er uden om det? Hvornår er vi blevet et samfund, hvor nogle skyder skylden på offeret i stedet for på gerningsmændene? Hvornår er det blevet legitimt at mene, at det er voldtægtsofferets egen skyld, at hun bliver voldtaget?

Det er uhyggeligt, at vi ikke er nået længere i et oplyst samfund som vores. Uhyggeligt at nogle folk mener, det er OK at voldtage en ung kvinde og tilmed benytter sig af tåbelige argumenter som, at hun var udfordrende klædt, selv lagde op til det eller så ældre ud, end hun var.”

Pabsts indlæg har titlen ‘Pige, det er din egen skyld, at du bliver voldtaget’, og som det fremgår, baserer indlægget sig på den påstand, vi i Danmark mener, at det er en piges egen skyld, hvis hun bliver voldtaget. Problemet ved det er bare, at det ikke passer.

Seks procent mener, at kvinder har en del af skylden for voldtægt

Analysevirksomheden YouGov lavede i 2013 en undersøgelse af præcis det spørgsmål, Pabst tager op. YouGov spurgte et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, om kvinder selv har en del af ansvaret, når de bliver voldtaget. Kun seks procent mente, at kvinder, der flirter eller går udfordrende klædt, selv har en del af skylden, hvis de bliver voldtaget. Resten, 94%, mente det ikke.

Det interessante ved YouGovs undersøgelse er, at de ugen før havde lavet en anden undersøgelse, hvor tallet var 18%. Men her havde man ikke brugt ordet voldtægt. Når det er interessant, skyldes det, at flere udenlandske undersøgelser viser betydeligt højere tal end de seks procent. For det viser, at man må ned i hver eneste undersøgelse og se på, hvad der faktisk er blevet spurgt om. Og her kan YouGovs to danske undersøgelser give et fingerpeg: Spørger man til voldtægt, får man det faktiske tal.

Seks procent er stadig for mange

Voldtægter er frygtelige overgreb, og det er bestemt bekymrende, at seks procent af danskerne mener, at en kvinder, der flirter eller klæder sig udfordrende, har en del af skylden, hvis de bliver voldtaget. Det er et tal, som bør være så tæt på nul procent som overhovedet muligt.

Men det er samtidig et tal, som viser, at Pabsts påstande ikke holder vand. Når hun fx spørger: “Hvornår er det blevet legitimt at mene, at det er voldtægtsofferets egen skyld, at hun bliver voldtaget?”, så må man svare: “Det er det ikke blevet”.

Danmark er heller ikke “blevet et land, hvor flere åbenlyst mener, at piger, der bliver voldtaget, selv er uden om det”. Altså medmindre man med “flere” mener to+ personer.

Den altovervejende del af den danske befolkning mener IKKE, at det er en pige eller kvindes egen skyld, at hun bliver voldtaget, UANSET om hun flirter eller går udfordrende klædt.

Det gør seks procent, og seks procent er stadig for mange. Men at seks procent af befolkningen har en opfattelse, gør den ikke legitim eller normal.

Pige, det er ikke din egen skyld, at du bliver voldtaget

Pabsts indlæg har skabt stor debat, og det er nok ikke så underligt. Det er altid lettere at vække vrede hos folk, når man overdriver og fremsætter grove påstande. Men gavnligt for nogen seriøs debat er det næppe.

For hvorfor fokusere på, hvad seks procent af befolkningen mener, når man kan fokusere på, hvad 94% af befolkningen mener? Hvorfor ikke glæde sig over, at den vidt udbredte opfattelse i Danmark er, at det aldrig er en pige eller kvindes egen skyld, at hun bliver voldtaget?

Det mener jeg, man bør gøre. De seks procent, der mener noget andet, er ikke udtryk for nogen generel opfattelse i Danmark. De er udtryk for, at der også på dette område findes mennesker med absurde holdninger. Ret meget mere anerkendelse er der ingen grund til at give til mennesker, der mener, at det nogensinde er en piges egen skyld, at hun bliver voldtaget. For selvfølgelig er det ikke det.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview