25. oktober, 2024

Svensk feminist: Højhælede sko er socialt accepteret kvindeundertrykkelse

Kvinder, der går i højhælede sko, bidrager til at undertrykke andre kvinder, mener den svenske økonom og feminist Nicole Valencia Landén. Billede: Arkivfoto.

»Alle, der siger, de er fortalere for kvindeværd, bør holde sig fra højhælede sko«, fastslår økonom og feminist Nicole Valencia Landén.

Alle, der siger, de er fortalere for kvindeværd, bør holde sig fra højhælede sko.

Det mener den svenske økonom og feminist Nicole Valencia Landén, der i et debatindlæg på Dagens Nyheter gør rede for sit synspunkt.

– Det er naturligvis ikke spor overraskende, at skovirksomheder ikke bekymrer sig om at sælge ergonomiske sko, så længe de tjener penge på det, skriver hun.

– Mere forbavset bliver jeg, når fremtrædende politikere, forskere og andre indflydelsesrige personer, som hævder at repræsentere kvindeværdet, vælger at bære – og dermed indirekte anbefale – højhælede sko, fortsætter hun.

De burde vide bedre

Ifølge Nicole Valencia Landén bør kvinder afholde sig fra højhælede sko og i stedet gå i ergonomisk fodtøj. Tiden, hvor kvinder skulle lide for skønheden, bør være forbi, mener hun.

– I en businessavis læser jeg om, hvordan en kvindelig reklameforsker og doktor i økonomi »bytter støvler med højhælede« i forbindelse med, at et interview går i gang, skriver Nicole Valencia Landén.

– Burde man ikke – når man forsker i netop reklamers rolle i forhold til kønsstereotyper og negative trends – vide bedre end at promovere denne socialt accepterede kvindeundertrykkelse?, tilføjer hun.

Et løfte til sønnen

Nicole Valencia Landén er nybagt mor og afslutter indlægget med et løfte til sin syv kilo tunge søn.

– Du er den eneste, jeg frivilligt kommer til at ødelægge min ryg for, skriver hun.

Hvad Nicole Valencia Landéns mand mener om sagen, melder indlægget ikke noget om.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview