14. juni, 2024

Alternativet: Danmark skal gøre som Sverige

Danmark bør føre feministisk udenrigspolitik med Sverige som forbillede, mener Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist. Billede: Ft.dk, fotograf: Steen Brogaard/arkivfoto.

Danmark bør lade sig inspirere af Sverige og begynde at føre feministisk udenrigspolitik, mener Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

Dansk udenrigspolitik skal være mere værdiaktivistisk, hvis det står til Alternativet.

– Vi har i Danmark traditionelt været gode til at udbrede vores værdier og idéer internationalt gennem både vores udviklingsmidler, diplomati og vores erhvervsliv, skriver partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

– Vi er ikke bare en prik på verdenskortet. Det har en stor effekt, hvordan vi tænker, taler og arbejder med problemer i verden. Udviklingsminister Ulla Tørnæs skal derfor have ros for at styrke Danmarks arbejde for kvinders reproduktive rettigheder i kølvandet på Trumps kvindefjendske politik, fortsætter han og tilføjer:

– Men vi skal have langt mere af dette. Et godt sted at starte ville være at stoppe nedskæringerne på udviklingsbistanden. Danmark har stærke kompetencer inden for ligestilling og spiller en vigtig rolle i at sikre kvinders ret til at bestemme over egen krop. Vi skal blive ved med at styrke disse og udbrede vores arbejde med ligestilling og menneskerettigheder til andre dele af vores udenrigspolitik. Både fordi det giver mere sikkerhed, men også fordi det skaber en bedre verden.

Vi bør lade os inspirere af Sveriges feministiske udenrigspolitik

Ifølge Nordqvist bør Danmark kæmpe for »internationale løsninger og menneskerettigheder« i forsøget på at løse problemer som »klimaforandringer, migration og mennesker på flugt fra krige«. Og det er her, feminismen kommer ind i billedet, påpeger han.

– For inspiration kunne Danmark passende kigge over på den anden side af sundet, hvor Sverige officielt fører en feministisk udenrigspolitik. Her er ligestilling og rettighedsspørgsmål fundamentet for mål og fred, sikkerhed og bæredygtig udvikling og indgår således i alle grene af svensk udenrigspolitik, skriver den politiske ordfører.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview