24. maj, 2024

Bjarke Ingels om feministisk kritik: Jeg er chokeret over deres ‘bullshit’

Bjarke Ingels er på Instagram blevet kritiseret af feminister, efter han delte et billede af sig selv og sine partnere i arkitektvirksomheden BIG. Bjarke Ingels ses her i 2012. Billede: Screenshot, Clement, DR, Vimeo/arkivfoto.

»At jeg er en hvid mand gør, at alt, hvad jeg siger, bliver udlagt forkert«, siger den danske stjernearkitekt efter møde med vrede feminister på Instagram.

Arkitekt Bjarke Ingels tager nu bladet fra munden, efter han siden marts er blevet kritiseret af feminister for et billede, han har delt på Instagram.

Billedet viser Ingels og hans 11 partnere i arkitektvirksomheden BIG, og årsagen til kritikken er, at der blandt de 11 partnere blot er en enkelt, der ikke er en hvid mand.

Fokuserer på bolden

Billedet har fået flere feminister til at kritisere Ingels og BIG for ikke at have flere kvinder og ikke-hvide ansat.

Men den kritik er fuldstændig forfejlet, mener den verdenskendte arkitekt, der insisterer på, at man hos BIG fokuserer på kompetencer.

– De muligheder, jeg tilbyder til mine kolleger, er fuldstændig løsrevne fra køn, etnicitet, seksuel orientering og religion, siger Bjarke Ingels til dezeen.com.

– Jeg fokuserer virkelig på bolden, jeg fokuserer virkelig på arbejdet, og jeg fokuserer virkelig på at skabe udviklingsmuligheder for alle i organisationen, som er villige til at tage dem, tilføjer han.

Chokeret over feministisk ‘bullshit’

Mødet med de feministiske kritikere på Instagram har rystet Bjarke Ingels, der finder det direkte latterligt at blive anklaget for at være kvindehader.

– At jeg er en hvid mand gør, at alt, hvad jeg siger, bliver udlagt forkert. Alt, hvad jeg siger om det her, vil blive misfortolket, indleder han over for dezeen.com.

– Jeg blev chokeret over det ‘bullshit’, folk skrev, fortsætter han med henvisning til BIG’s Instagram-forsvar for kønsbalancen i toppen af virksomheden.

– Hvis jeg var kvindehader, ville jeg så hyre en kvinde som min CEO? Formentlig ikke, påpeger den prisvindende arkitekt med henvisning til virksomhedens direktør, Sheela Maini Søgaard.

– Jeg er vokset op i Danmark for pokker. Danmark er nok et af de steder, hvor ligestilling faktisk er fuldt opnået. Vores politiske system er stort set et matriarki, tilføjer han.

Det handler ikke om køn

Bjarke Ingels har efter kritikken fjernet titlen på det omdiskuterede Instagram-billede, som han oprindeligt havde kaldt ‘BIG BOYS&GIRL’. I stedet har BIG-stifteren tilføjet en kommentar til kritikken.

– Dette er et billede af mig og mine kære venner og partnere, som jeg elsker, beundrer og respekterer, og som jeg har samarbejdet med om at skabe vores virksomhed over de sidste 16 år. Til min overraskelse har dette foto vist sig at være dybt krænkende for mange mennesker, som synes at tro, at vi har valgt hinanden baseret på faktorer så komplet ligegyldige som køn og etnicitet snarere end vores fælles passion, talent, evne, intelligens, hjerte og sjæl. Seriøst?, skriver den danske arkitekt.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview