19. maj, 2024

Børnekræftforening afviser donation på 180.000 kroner fra mandegruppe

Den norske mandegruppe Mannegruppa Ottar indsamlede i går 180.000 kroner til kraftramte børn. Men modtageren, Barnekreftforeningen, afviser at tage imod pengene. Billede: Screenshot fra indsamlingen.
Den norske mandegruppe Mannegruppa Ottar indsamlede i går 180.000 kroner til kraftramte børn. Men modtageren, Barnekreftforeningen, afviser at tage imod pengene. Billede: Screenshot fra indsamlingen.

Norge: »Gruppen har nogle værdier, som vi ikke ønsker at blive associeret med«, siger leder i Barnekreftforeningen, Are Rasmussen. 

Mannegruppe Ottar er en lukket norsk Facebook-gruppe for mænd, som har ca. 40.000 medlemmer.

Gruppens formål er at give mænd et sted at udveksle vittigheder, sjove kommentarer med videre, men i de seneste uger er gruppen blevet kritiseret for også at tillade mobning og hetz mod navngivne kvinder og piger helt ned til 13-årsalderen.

Gruppens ledelse har fra starten af taget afstand fra de grove kommentarer og forklaret dem med, at man ikke kan være til stede over det hele på så stor en Facebook-side hele tiden.

Ledelsen har desuden som konsekvens af hændelserne ansat flere administratorer, der skal sikre, at de ikke gentager sig.

Indsamlede 180.000 kroner på et døgn

På baggrund af de seneste ugers begivenheder besluttede Mannegruppa Ottar i går at samle penge ind til Barnekreftforeningen, og indsamlingen blev en stor succes.

På bare 24 timer havde gruppens medlemmer bidraget med 180.000 kroner, som skulle gå til arbejdet med kræftsyge børn gennem Barnekreftforeningen.

Men det kommer ikke til at ske, for Barnekreftforeningen vil ikke tage imod pengene.

– Gruppen har nogle værdier, som vi ikke ønsker at blive associeret med, siger styreleder i Barnekreftforeningen Are Rasmussen til NRK om afvisningen.

Beslutningen ærgrer Mannegruppe Ottar, som endnu ikke har besluttet, hvad der nu skal ske med de 180.000 kroner.

– Det er trist, at vi ikke må donere pengene, når vi prøver at gøre en god gerning, siger Kay Erikssen, en af gruppens administratorer, til NRK.

Blandt hændelserne i de sidste uger er grove voldtægtsjokes om 20-årige Ingrid Jackson. Om gruppens ønske om at indsamle penge til kræftsyge børn siger hun til VG:

– Der kommer ikke positivt fokus på sagen, når de kaprer den for at køre deres egen dagsorden på denne måde. At de så pludselig er så optagede af kræftramte børn er hyklerisk. Hvis de har så dårlig samvittighed, kan de donere pengene anonymt.

Læs mere om sagen på norsk: Dagbladet, VG, NRK.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview