13. juni, 2024

Danmark mest ligestillet i verden målt på husarbejde

Intet sted i verden er forskellen på mænd og kvinders bidrag til rengøring, madlavning og tøjvask mindre end i Danmark, viser nyt studie. Billede: Arkivfoto.
Intet sted i verden er forskellen på mænd og kvinders bidrag til rengøring, madlavning og tøjvask mindre end i Danmark, viser nyt studie. Billede: Arkivfoto.

Danmark er det land i verden, hvor forskellen mellem mænd og kvinders deltagelse i husarbejde er mindst, viser nyt studie fra Oxford Universitet.

Kvinder bruger stadig mere tid end mænd på husarbejde i Danmark, men målt på forskellen mellem kønnene er Danmark det mest ligestillede land i verden.

Det fremgår af artiklen ‘Fifty years of change updated: Cross-national gender convergence in housework’, som forskerne Evrim Altintas og Oriel Sullivan fra Oxford Universitet står bag.

Artiklen er publiceret i tidsskriftet Demographic Research.

Danske kvinder: 63 minutter mere om dagen

Altintas og Sullivan har set på mænd og kvinders bidrag til madlavning, rengøring og tøjvask i en række lande over et 50-årigt perspektiv, og det er værd at notere sig, at mens nogle landes seneste tal er af nyere dato, er de seneste danske fra 2001.

Ifølge undersøgelsen bruger danske kvinder 63 minutter mere om dagen på husarbejde end danske mænd.

Tallet er som nævnt fra 2001 og udgør en markant ændring i forhold til 1987, hvor forskellen var hele 90 minutter.

Hver for sig bruger (eller brugte i 2001) danske kvinder i gennemsnit 122 minutter om dagen på husarbejde, mens danske mænd nøjes (eller nøjedes) med 59 minutter.

Ser man alene på, hvor meget tid mænd bruger på husarbejde, placerer Danmark sig på en tredjeplads (59 minutter), kun overgået af Australien på andenpladsen (64 minutter) og Norge på førstepladsen (72 minutter).

Det mindst ligestillede land i verden er ifølge undersøgelsen Italien. De italienske tal er fra 2008 og viser, at de italienske kvinder på det tidspunkt brugte over tre en halv time om dagen på husarbejde, mens de italienske mænd blot bidrog med 38 minutter.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview