26. maj, 2024

Danmarks Radio interesseret i »sexismealgoritme«

DR er interesseret i algoritme, der kan identificere »neosexistiske« kommentarer. Billede: DR-byen. Wikimedia Commons, fotograf: Karen Mardahl.

ITU-forskeres værktøj er angiveligt på vej til DR’s platforme.

DR har udvist interesse for det meget omtalte digitale værktøj, forskere på ITU har udviklet, som kan identificere forskellige former for sexisme i kommentarspor.

Det afslørede en af forskerne bag værktøjet i dag.

Dermed kan det snart være slut med at skrive »neosexistiske« kommentarer på DR’s platforme.

Man bør ikke diskutere, om vi har ligestilling i Danmark

Neosexisme defineres af forskerne som ytringer, der hævder eller forudsætter, at vi har ligestilling i Danmark. Det har vi nemlig ifølge forskerne ikke, og hævder eller forudsætter man, at det er tilfældet, gør man sig skyldig i neosexisme.

Som eksempel har forskerne fremhævet spørgsmålet: »Kan du pege på en videnskabelig undersøgelse, der viser, at kvinder bliver dårligere stillet på arbejdsmarkedet af at få børn?«

Et sådant spørgsmål er neosexistisk, fordi det kræver dokumentation for noget, alle burde anerkende som sandt, mener forskerne. Netop derfor har de inddraget begrebet neosexisme i deres forskning, da det kan indfange denne særlige form for sexisme, som ellers overses.

– Grunden til, at vi har fundet det nødvendigt at anvende begrebet, er, at vi ved gennemgangen af de mange debattråde på de sociale medier har set, at der er mange mennesker, der i debatten her i Danmark, insisterer på, at der er ligestilling, og for eksempel forsøger at ændre debatten, ved at kræve dokumentation for påstande, der er almindeligt accepteret som en realitet, udtalte en forskerne bag projektet, lektor i datalogi ved ITU Leon Derczynski, i sidste uge til Berlingske.

– Det ændrer debatten, når man er nødt til at bevise, at vi ikke har ligestilling, selvom diskussionen ikke burde gå på, hvorvidt vi har det eller ej, tilføjede han.

Forskernes algoritme sletter ikke selv sexistiske kommentarer. Men den kan fungere som hjælp for moderatorer, der ønsker at fjerne sexistisk indhold, herunder neosexistiske kommentarer. Algoritmen kan identificere sexistiske kommentarer, hvorefter moderatorerne kan reagere på det, eksempelvis ved at slette dem.

Angiveligt på vej til DR

Interessen for værktøjet har indtil videre været størst blandt forskerkolleger, men noget tyder på, at værktøjet snart kan komme i anvendelse i den virkelige verden.

Det fortalte en af forskerne bag værktøjet, post.doc i datalogi ved ITU Nanna Inie, da hun tidligere i dag var gæst i P1-programmet ‘Nede Mette’.

Afsløringen var muligvis ikke planlagt, men var, trods Nanna Inies lidt hemmelighedsfulde formuleringer, ikke til at tage fejl af. Den kom, da hun blev spurgt, om nogen har vist interesse for algoritmen.

– Algoritmen er jo lavet af forskere til forskere. Så der er en masse forskere, der selvfølgelig har lyst til at bruge den, indledte Nanna Inie.

– Og så… Nu snakkede… Jeg ved ikke, om jeg må sige det, men øh… Nej, det ved jeg faktisk ikke, om jeg må… Men jeg vil da…, fortsatte hun.

– Kom nu, sagde den ene af værterne.

– Altså, øh, vi kan ikke fuldstændig afvise, at der er en større koncern, eventuelt statsligt ejet, som måske har henvendt sig og været interesseret, sagde Nanna Inie.

– Okay? En, du sidder i lige nu eller? spurgte den ene af værterne.

– Jeg sidder ikke ikke i den, svarede Nanna Inie.

Den »større koncern, eventuelt statsligt ejet«, som Nanna Inie »ikke ikke« sad i, mens hun sad i P1-studiet, kan kun være Danmark Radio.

Med algoritmen kan DR sikre sig mulighed for at identificere og efterfølgende slette blandt andre neosexistiske kommentarer fra sine platforme.

Hvorfor DR er interesseret i algoritmen, fortalte Nanna Inie ikke. Hun blev heller ikke spurgt.

Interview med Nanna Inie

Interviewet med Nanna Inie kan høres nedenfor. Det starter omkring 21.50 inde i udsendelsen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview