21. april, 2024

Dansk Kvindesamfund vil have svensk sexlov indført i Danmark

Den svenske regering ønsker at gennemføre en restriktiv lov om sex og seksuelle overgreb, som blandt andet betyder, at man skal indhente samtykke, hver gang man skifter stilling under et samleje. Det er en god idé, mener Dansk Kvindesamfund, som ønsker en tilsvarende lov indført i Danmark. Billede: Dansk Kvindesamfund/Norden.org, fotograf: Karin Beate Nøsterud.

»Vi bør følge trop i Danmark. Lad os få nutidig lovgivning, der bygger på aktivt samtykke!«, lyder det fra kvindeorganisationen.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, fremlagde søndag et forslag til en ny lov om sex og seksuelle overgreb.

Lovforslaget, som forventes vedtaget til ikrafttrædelse 1. juli 2018, har blandt andet til hensigt at få mænd til at ændre adfærd og at få flere mænd dømt for seksuelle lovovertrædelser.

Konsekvenserne af loven vil ifølge flere medier blandt andet blive, at det vil blive ulovligt at skifte fra en stilling til en anden uden at sikre sig samtykke fra den, man er sammen med.

»Loven om samtykke vil ifølge den svenske regering medføre øget tydelighed, så en person i hvert nyt moment af sexakten siger eller viser vilje til at være med«, skriver eksempelvis Berlingske med henvisning til TT/Ritzau.

Vi bør følge trop

Den svenske sexlov er sød musik i ørene på Dansk Kvindesamfund, som nu foreslår, at Danmark indfører de samme, strenge bestemmelser.

– Den svenske regering har fremsat et lovforslag, som forbyder sex med en person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja eller aktivt udtrykker ønsker om at deltage, indleder organisationen.

– Vi bør følge trop i Danmark. Lad os få nutidig lovgivning, der bygger på aktivt samtykke!, fortsætter den feministiske forening.

– Voldtægtsofres påklædning og opførsel op til forbrydelsen skal ikke kunne få indflydelse på, hvorvidt der falder dom i forbrydelsen eller ej, tilføjer Dansk Kvindesamfund.

Hos Folkets Avis har man lavet en udførlig kontrakt, som giver mænd og kvinder mulighed for på forhånd at aftale, hvad der skal foregå, når de har sex.

Kontrakten er udfærdiget til at gælde svenske regler og kan findes her.

Endnu er det ikke nødvendigt med kontrakter om sex i Danmark, men står det til Dansk Kvindesamfund, kan det altså hurtigt blive det.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview