Danske feminister: »Der er ingen forkert måde at have en krop på«

Der er ingen forkert måde at have en krop på, mener to danske feminister, som sammen har startet bevægelsen FedFront. Billede: Arkivfoto.

De feministiske aktivister Andrea Storgaard Brok og Sofie Hagen har startet bevægelsen FedFront, der skal kæmpe for fede menneskers ret til at være fede.

Er det mere rigtigt at veje 75 kilo end 375 kilo?

Nej, mener Andrea Storgaard Brok og Sofie Hagen. Sammen står de bag bevægelsen FedFront, som skal udbrede det synspunkt, at rigtigt og forkert ikke eksisterer, når det kommer til kroppe.

– I sidste uge lancerede vi bevægelsen FedFront, som vi på vores hjemmeside kalder en ’fedtglorificerende og antikapitalistisk bevægelse’, hvori ’feministisk og aktivistisk’ er implicit, skriver de i et indlæg om den nye bevægelse i Politiken og fortsætter:

– Vores budskab er simpelt: Der er ingen forkert måde at have en krop på, og du har ret til at bestemme over din egen krop.

Kropshadet er medierne, slanke- og skønhedsindustriens ansvar

Ifølge Brok og Hagen er især medierne, skønhedsindustrien og slankeindustriuen skyld i samfundets opfattelse af fedme som noget forkert.

– Så til slanke- og skønhedsindustrien og alle dem, der understøtter et kropshadsk kapitalistisk system, vil vi sige: I bærer en stor del af skylden for, at kropshadet stortrives, skriver de feministiske aktivister og fortsætter:

– Og til medierne: Det er jeres ansvar, at tykke mennesker får eksponering og bliver repræsenteret som subjekter i debatten.

Sofie Hagen er stand-up-komiker og har længe haft fokus på fedme. Andrea Storgaard Brok har flere års erfaring som kropsaktivist og har blandt andet stået bag et safe space på Facebook for fede.

Du kan læse mere om FedFront på bevægelsens hjemmeside. Her finder du blandt andet en begrebsliste, vidnesbyrd samt mulighed for at tilslutte dig bevægelsen og blive fedmeaktivist.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Danske feminister: »Der er ingen forkert måde at have en krop på«

 • 21. juni 2017 kl. 20:06
  Permalink

  Ifølge livsforsikringsselskaberne, sandsynligvis baseret på statistik, så er man et dårligt liv, hvis ens BMI ligger over normalen. Jo længere væk man er fra normalen, desto dyrere er livsforsikrings præmien.
  Desuden advarer læger og sundhedsstyrelsen om farene ved fedme, så det er ikke kun slanke og skønhedsindustri, som sætter dagsordenen. De tjener bare på, at fede ikke kan lade være med at være fede, selv om samfundet gerne vil noget andet

  Svar
 • 1. marts 2021 kl. 11:06
  Permalink

  Hvornår tager feministerne kampen op, ift. at fjerne fokus fra “kvinden som krop”? Kropsaktivisme er i min optik blevet det stik modsatte af feminisme og forstærker blot objektiviseringen af “kvinden som krop/objekt” for Patriarkatets blik. Begriber ikke, at feminister ikke aktivt kritiserer den ekstremt skadelige kropsfikseringsdiskurs, der skabes af såkaldte “kropsaktivister”, der – til trods for at de tilsyneladende ikke ønsker at blive fikseret/gjort til objekt/bedømmes på sit ydre/sin vægt – ikke gør andet end at fokusere på netop deres eget ydre og gøre sig til objekt via fx. selfies på diverse sociale medier o.l. Hvorfor er der ingen feminister, der kritiserer denne kropsfiksering/objektificering og pointerer hykleriet? Kvinden som krop bør fjernes fra centrum i feministens diskurs, hvis vi skal nærme os en ikke-hyklerisk feminisme. Og fred være med det, hvis det er, fordi de såkaldte “kropsaktivister” får et kick af at gøre sig til seksualiseret objekt, men så bør de i det mindste være ærlige omkring, at det er fordi de nyder at underkaste sig patriarkatets blik og får at “kick” af at vise deres kroppe frem – m.a.o. at det rette ord er exhibitionist og ikke kropsaktivist. Og her kan vi så vende tilbage til at det er utroligt stressende og problematisk for mange kvinder, at være vidne til denne form for exhibitionisme, hvor man kan se andre kvinder opnå kicks og måske seksuel nydelse af at gøre sig til foran kameraet uden tøj på forklædt som kropsaktivisme.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *