10. december, 2023

Den britiske regering ønsker frit valg på kønshylden

Britiske borgere skal i fremtiden selv kunne vælge, hvilket køn de ønsker at være, mener kvinde- og ligestillingsminister Justine Greening. Billede: Wikimedia Commons, fotograf: DFID – UK Department for International Development

De konservative i Storbritannien vil gøre det let og bekvemt for alle voksne at skifte køn. Blandt andet skal et krav om lægelig vurdering fjernes.

Med kvinde- og ligestillingsminister Justine Greening i spidsen ønsker den britiske regering at gøre det markant lettere for briterne at skifte køn.

Kort sagt skal de nuværende barrierer for kvinder, der ønsker at være mænd, og mænd, der ønsker at være kvinder, fjernes, meddeler regeringen ifølge flere britiske medier.

Slut med krav om lægelig vurdering

Som det er nu, skal personer med ønsker om kønsskifte tilses af en læge, ligesom de skal leve som deres nye køn i mindst to år, før kønsskiftet gennemføres.

Sådan vil det ikke være i fremtiden, hvis regeringen får gennemført sin politik, som blandt andet indebærer, at disse regler falder bort.

Samtidig skal det gøres let at få ændret sin dåbsattest – sit »birth certificate« – så den afspejler det køn, man har besluttet sig for at være.

»Et stort skridt fremad«

Justine Greening kalder planerne for »et stort skridt fremad« og understreger ifølge The Sun, at de nye regler vil skabe et bedre Storbritannien for LGBT-personer.

– Regeringen er fast besluttet på at skabe et inkluderende samfund, som fungerer for alle, uanset deres køn eller seksualitet, og i dag tager vi det næste skridt fremad, siger kvinde- og ligestillingsministeren.

– Vi vil bygge videre på den afgørende fremgang, vi har skabt i de sidste 50 år, hvor vi har tacklet nogle af de historiske fordomme, der stadig eksisterer i vore love, og give LGBT-personer en ægte stemme i sager, der vedrører dem, tilføjer hun.

The Sunday Times skriver, at planerne, hvis de gennemføres, vil transformere det britiske samfund.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview