Dansk Kvindesamfund kritiserer fremstillingen af samtykke i DR-program. DR beklager.
Den samtykkebaserede voldtægtsparagraf, som trådte i kraft 1. januar 2021, var en stor sejr for de feministiske organisationer, som i årevis havde kæmpet for, at samtykke skulle indføres i loven.
Alligevel var det med stor ærgrelse, at Dansk Kvindesamfund torsdag kunne se 46-årige Morten Stokholm hive en samtykkeerklæring frem og bede sin nye hustru skrive under på den i DR-programmet ‘Gift ved første blik’.
Myter om samtykke
Idéen om, at samtykke er noget, man kan skrive under på, er nemlig en myte, mener man hos Dansk Kvindesamfund. Samtykke udtrykkes løbende gennem ord og handling, ikke én gang for alle via en kontrakt.
– Det er slet ikke det, samtykkeloven handler om. Det er en af de myter, der har været en stor hæmsko for hele den her snak om samtykkeloven; nemlig myten om, at det kræver Nem-id eller en skriftlig kontrakt, inden man kan have sex, siger forperson for Dansk Kvindesamfund, Helena Gleesborg Hansen, til Ekstra Bladet.
Og de feministiske frustrationer bliver ikke mindre af, at DR også har lagt historien ud som ‘stories’ på Instagram, hvor DR blandt andet spørger sine følgere, om de synes, det er en god idé at skrive under på en samtykkeerklæring inden sex.
– DR er vores helt stor public service informations medie, og det er deres opgave, at formidlingen om et så vigtigt emne er faktuel og i orden, siger Helena Gleesborg Hansen.
DR er kede af det
Hos DR beklager man, at man tillod sig at fremstille samtykke på en måde, Dansk Kvindesamfund ikke bryder sig om.
– Det er ærgerlig, og vi er kede af, at det fremstår, som om et skriftlig samtykke faktisk er en ting, der findes, for det gør det jo ikke, lyder det fra Hans Christian Kromann, redaktionschef for DR Nyheder Digital, til Ekstra Bladet.
– Vi har egentlig troet, at det var underforstået for alle, at det ikke var en ting. Men det er da klart, at det er det ikke, og det er også et af problemerne. Der skulle vi have været mere pædagogiske i vores kommunikation, fortsætter Hans Christian Kromann og tilføjer:
– Det havde klædt dækningen, hvis vi havde en uddybning med, hvor vi forklarer, at skriftlig samtykke ikke findes. Derfor vil vi nu tilføje et par slides mere, hvor vi prøver at adressere det her, så vi får rådet bod på det.
Dermed er en god uges kvindekamp overstået for Dansk Kvindesamfund. Først ændrede Tuborg etiketten på Guld Tuborg efter kritik fra foreningen. Nu har også DR tilpasset sig den feministiske organisations ønsker.