13. juli, 2024

Ellen Trane Nørby ny ligestillingsminister

Portræt af Ellen Trane Nørby. Billede: Uvm.dk. Fotograf: Flemming Leitorp.
Portræt af Ellen Trane Nørby. Billede: Uvm.dk. Fotograf: Flemming Leitorp.

Ellen Trane Nørby er ny ligestillingsminister. »Ligestilling fremmes ikke af kvoter eller hykleri«, har hun tidligere udmeldt.

I den nye venstreregering bliver Ellen Trane Nørby minister for ligestilling. Ellen Trane Nørby er cand.mag. og 35 år gammel. Om sit nye hverv skriver hun på Facebook:

Kære Allesammen:-)

Tak for al jeres opbakning gennem tiden. Jeg glæder mig rigtigt meget til at påtage mig opgaven som Undervisning-, børne- og ligestillingsminister i Lars Løkke Rasmussen regering.

Vi skal sikre, at alle børn får en god start på livet. At uddannelse bliver en døråbner til ens fremtidsdrømme og en dannelsesrejse med smil på læben fremfor sur pligt. Ligestilling er lige muligheder og rettigheder, ikke millimeterprincip.

Rigtig god søndag til jer alle, jeg glæder mig til samarbejdet og til at komme igang med arbejdet.

Ellen Trane Nørby har et spændende politisk CV, som blandt andet rummer følgende: Medieordfører fra 2006, Politisk ordfører 2011-2014, socialordfører og ligestillingsordfører 2007-2011, og kulturordfører 2005-2007. Medlem af Udenrigsudvalget, Kulturudvalget, Klima-, Energi- og Bygningsudvalget og Grønlandsudvalget. Stedfortræder i Udenrigspolitisk Nævn.

Alle skal bedømmes på deres kvalifikationer, ikke deres køn

Med Ellen Trane Nørby som ligestillingsminister kan man forvente et fokus på kvalifikationer frem for kvoter. Den nye minister har flere gange understreget, at det er sådan, hun ser på ligestilling, fx i 2010, hvor hun skrev følgende:

“Ligestiling fremmes ved oplysning, gode eksempler og en klar beslutning om at bedømme alle på deres kvaliteter og ikke deres køn.  Ligestilling fremmes ikke af kvoter eller hykleri.”

Det skal blive spændende at følge Ellen Trane Nørbys virke som ligestillingsminister. Jeg håber på et tidspunkt at kunne lave et interview med hende om hendes syn på ligestilling. Foreløbig skal herfra lyde et tillykke til hende med posten.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview