9. september, 2024

Enhedslisten reducerer kvinder til »ikke-mænd«: Patriarkatets skyld

Når man skal tale om køn, må man tage udgangspunkt i mænds undertrykkelse af alle andre, mener man i Enhedslisten. Derfor giver kategorierne »mænd« og »ikke-mænd« mening. Billede: Pixabay.com.

Ved ekstraordinær generalforsamling i århusiansk lokalafdeling blev optælling fordelt på »mænd« og »ikke-mænd«.

Mænd undertrykker ikke kun kvinder, men alle køn, og derfor giver det mening at opdele mennesker i mænd og ikke-mænd.

Sådan lyder forklaringen fra hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten Sinem Demir, efter partiets ageren ved en ekstraordinær generalforsamling torsdag i lokalafdelingen i Århus Vest er blevet kritiseret af journalist og forfatter Dorte Toft for at reducere kvinder til »kønnet, der ikke må nævnes«.

Vi »sletter« ikke kvinder

På Twitter fortæller Toft, som ikke vil afsløre sin kilde, om hændelsen.

– Newspeak hos Enhedslisten Århus Vest, den ekstraordinære generalforsamling i går, jf. deltager. Optælling fordelt på »mænd og ikke-mænd«. Hvad siger partiets kvindelige vælgere til at være kønnet, der ikke må nævnes? skriver Toft.

I et svar opfordrer Sinem Demir Toft til at sætte sig ind i årsagen til opdelingen i stedet for at fare i flint på Twitter.

– I Enhedslisten »sletter« vi ikke kvinder. Definitionen mænd og ikke-mænd tager udgangspunkt i, at vi lever i et patriarkalsk samfund hvor det mandlige køn undertrykker både kvinder og andre køn, skriver Demir.

– Dét er hvad vores definitioner i Enhedslisten tager udgangspunkt i. Det handler om bevidsthed omkring de undertrykkende strukturer vi lever under, fortsætter hun og tilføjer:

– Så måske dobbeltjekke begrundelserne en anden gang, før du maler fanden på væggen?

Demirs henvisning til Enhedslistens definitioner er dog umiddelbart vanskelig at spore. Betegnelsen »ikke-mænd« fremgår ikke af Enhedslistens overordnede vedtægter og heller ikke af Enhedslisten Århus Vests vedtægter.

Uenighed om MeToo-eksklusion

Den ekstraordinære generalforsamling blev afholdt grundet uenighed om eksklusionen af 77-årige Viggo Jonasen, som er sket på basis af anklager om sexisme og chikane. En fløj i partiet ønskede, at eksklusionen skulle trækkes tilbage, men den tabte ved torsdagens afstemning.

Ifølge flere kilder, BT har talt med, er Jonasens eksklusion en overreaktion, som skyldes, at nogle af partiets unge medlemmer ikke forstår eller ønsker at give plads til Jonasens væremåde. Stedfortræder i byrådet Solveig Munk fortæller til avisen, at de unge mangler rummelighed.

– Viggo er ikke en metervare. Det er vi nogle, der både har set kvaliteten i, har værdsat og også rummet i årevis. Såmænd fundet humoristisk af og til. Det gør den nye generation så bare ikke, siger hun.

Jonasen selv er rasende over eksklusionen, som han har tænkt sig at anke på Enhedslistens årsmøde, der finder sted fra 13. til 15. maj.

– Det her er så ulækkert, som noget kan blive. Det er elementært usportsligt krybskytteri. Lynjustits i ly af mørket uden om Aarhus-afdelingen dyppet i MeToo-fedt, for at få mig ud af vagten uden for stort et ramaskrig, siger han til BT.

– Jeg har på ingen måde fået en fair rettergang, selvom Enhedslisten jo ellers er et parti, der bryster sig af at værne om retssikkerhed. Forretningsudvalget havde allerede indstillet mig til eksklusion, inden de overhovedet havde hørt min side af sagen, lokalafdelingen har ikke været inde over, og jeg kan ikke engang få at vide, hvem det er, der har ønsket mig ude, tilføjer han.

Midt i modgangen kan Jonasen dog altså glæde sig over én ting. Han tilhører et køn, som stadig må omtales i partiet.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview