14. juni, 2024

“Er det ikke lidt for svanset, det der?”

"Er det ikke lidt for svanset, det der?", spørger Nikolaj Kirk. Jørgen Skouboe fejer i lejren i Afrika. Billede fra dr.dk/tv.
“Er det ikke lidt for svanset, det der?”, spørger Nikolaj Kirk. Jørgen Skouboe fejer i lejren i Afrika. Billede fra dr.dk/tv.

Nikolaj Kirk synes, at det er “lidt for svanset”, at Jørgen Skouboe fejer i lejren i DR2-programmet Nak & Æd.

Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe er med deres succesprogram Nak & Æd rejst til Afrika, hvor lokale dyr skal jages, skydes og tilberedes. Det første af flere programmer fra det store kontinent blev sendt i går.

Vanen tro starter programmet med rejsen til destinationen og efterfølges af ankomsten til lejren. I gårsdagens program finder Jørgen det nødvendigt lige at fjerne nogle store grene, for at der ikke skal gå ild i dem under madlavningen. Til det formål bruger han en større gren som kost.

Da Nikolaj opdager, at Jørgen er i gang med at feje lejrområdet, retter han dette spørgsmål mod Jørgens forehavende:

“Er det ikke lidt for svanset, det der?”

Uden at forholde sig til ordvalget svarer Jørgen:

“Nej. Ved du hvad, hvis vi skal have bål, så skal der bare ikke ligge noget, der kan brænde, lige her.”

Befriende politisk ukorrekt eller nedsættende og krænkende?

Der er typisk to holdninger til ytringer af den type, Nikolaj bruger om Jørgens kosteaktiviteter.

Enten mener man, at det under ingen omstændigheder er i orden at bruge ord, der henviser til homoseksualitet (eller andre seksualitets- og identifikationskategorier), på en nedsættende måde. Eller også mener man, at der skal være plads til at spøge med alt, og at fx homoseksuelle derfor ikke har noget legitimt krav om at unddrage sig humoristiske referencer.

I LGBT-kredse vil man formentlig finde kommentaren højst upassende, et udtryk for heteronormativitet (at verden anskues fra et heteroseksuelt perspektiv) og stigmatiserende for homoseksuelle. Kommentaren vil blive set som et bevis på, at homoseksualitet fortsat opfattes som noget forkert, latterligt og mindreværdigt af heteroseksuelle, hvide mænd som Nikolaj, og at det er problematisk, at han får lov til at sprede sit budskab i den bedste sendetid på DR.

Det synspunkt kompliceres dog en smule af Nikolajs åbenlyst positive indstilling til mangfoldighed, som blandt andet kommer til udtryk ved hans store kærlighed til det afrikanske kontinent og dets befolkning. Og som understreges af hans tøjvalg, frisure og åbensindede udtalelser i en række andre sammenhænge. Nikolaj Kirk er ikke ligefrem billedet på én, der er modstander af minoritetsgruppers rettigheder.

Desuden kan man, som andre vil gøre, indvende, at homoseksuelle på linje med alle andre må finde sig i at blive brugt i humoristiske sammenhænge, og at det er inkluderende at gøre det. Homoseksualitet ville første blive opfattet som noget forkert og anderledes, hvis man ikke gjorde grin med det. Tykke og tynde, homoseksuelle og heteroseksuelle – alle skal man kunne lave sjov med, vil man mene.

Men hvad mener du? I orden eller ikke i orden? Je suis Nikolaj eller stop Nak & Æd?

Ordvekslingen mellem Nikolaj og Jørgen kan ses her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview