Feminister jubler over stiftelsen af »Dansk Mandesamfund«

Fredag så foreningen Dansk Mandesamfund dagens lys på Twitter til stor jubel for mange feminister. Billede: Tweets om Dansk Mandesamfund/egen grafik.

Ifølge stifterne skal Dansk Mandesamfund »fremme ligeværd mellem og ligestilling af alle køn«.

Opdateret 24/10-2020, 11:18, 11:30, 13:58; 26/10-2020, 17:20.

Tilføjet 26/10-2020: På Facebook findes allerede en side med navnet ‘Dansk Mandesamfund‘. Denne side, som har 120 følgere, har eksisteret siden maj 2014 og har ikke noget med den nye forening at gøre.

Det, der ligner endnu en feministisk ligestillingsorganisation, så fredag dagens lys, da stiftelsen af »Dansk Mandesamfund« blev annonceret på Twitter.

Bag organisationen står tre mænd, David Russel, Christian Mogensen og Thomas Christensen. Ifølge de tre herrers profiler på Twitter er David Russel skovarbejder, skolelærer og studerer nu pædagogisk sociologi, Christian Mogensen cand. mag. i filosofi og psykologi, mens Thomas Christensen præsenterer sig selv som »nørd med stor glæde og interesse for mennesker«.

Dansk Mandesamfund

Stifterne beskriver Dansk Mandesamfund som en »organisation for mænd, med formål om at arbejde for ligeværd mellem og ligestilling af alle køn«.

Videre forklarer de, at »Dansk Mandesamfund vil arbejde med alle forhold, hvor der er ulighed og manglende ligestilling«, og blandt andet engagere sig i:

 • Ulighed i sundhed og sygdom
 • Ligeløn og lige muligheder på arbejdsmarkedet
 • Lige barselsmuligheder for alle barnets forældre
 • Ulighed i uddannelse og mulighed for efteruddannelse
 • At alle tager ansvar for løsningen på strukturel sexisme, krænkelser og overgreb
 • At alle får lige ret til samfund, kultur og fritid
 • Et opgør med destruktive kulturelle forventninger til maskulinitet.

De tre stiftere opfordrer andre til at deltage i arbejdet med at starte foreningen op. Interesserede kan skrive sig op til det og modtage yderligere information per e-mail.

Feministisk jubelbrøl

Russel, Mogensen og Christensen skriver ikke eksplicit, at Dansk Mandesamfund er en feministisk forening, men at den er det, er der ikke den store tvivl om.

Det afspejler sig både i foreningens mål, hvoraf kun få reelt handler om mænd, mens hovedparten handler om kvinder under dække af at handle om mænd, og i modtagelsen af foreningen på dens foretrukne sociale medie, Twitter.

Mænds deltagelse i ligestillingsdebatten mødes her sjældent med andet end hån, latterliggørelse og vrede, men for den feministiske trio er tonerne anderledes milde og venlige.

– For søren, hvor lyder det godt! Gode fokuspunkter – i Danner glæder vi os til samarbejdet. Ligestilling er ikke et nulsumsspil, og alle vinder, når ingen taber, skriver Lisbeth Jessen, direktør for Danner.

Også Everyday Sexism Project Danmark glæder sig over Dansk Mandesamfund.

– I Everyday Sexism Project Danmark ser vi frem til stiftelsen og kommer gerne til kaffe, skriver foreningen.

Den feministiske organisation DareGender, som Dansk Mandesamfund må formodes at blive en konkurrent til, hilser ligeledes den nye forening velkommen.

– Flere mænd ind i samtalen om køn og ligestilling! Vi ser frem til jeres bidrag til det vigtige arbejde. Og vi glæder os til at samarbejde med jer!, skriver DareGender.

Også forperson for DareGender, Rasmus Hald Møller, byder velkommen til Dansk Mandesamfund, som han beskriver som en profeministisk mandeorganisation.

– Klubben for danske profeministiske mandeorganisationer™ har været et forfærdeligt ensomt sted de seneste 4 år. Stort velkommen til! I vores hjørne ser vi meget frem til at samarbejde og at følge jeres bidrag til den vigtige dagsorden, skriver han.

Flere markante enkeltpersoner fra det feministiske Danmark bakker desuden om op organisationen. En af dem er sygeplejerske og offentlig debattør Harun Demirtas, der slet og ret kalder Dansk Mandesamfund et »fantastisk initiativ«.

En anden er den selverklærede kønssociolog Cecilie Nørgaard.

– Stort tillykke med Dansk Mandesamfund – en organisation for mænd, der kæmper for alles ligestilling. Wow, det hilser jeg SÅ velkomment, skriver hun.

Reelligestilling.dk håber snarest muligt at kunne bringe et interview med en eller flere af stifterne af Dansk Mandesamfund, blandt andet for at få foreningens svar på, hvorfor der er behov for endnu en feministisk mandeorganisation i Danmark.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Feminister jubler over stiftelsen af »Dansk Mandesamfund«

 • 24. oktober 2020 kl. 12:35
  Permalink

  Der er et klogt ordsprog som siger: Vis mig dine venner, og jeg skal sige dig hvem du er.

  Svar
  • 26. oktober 2020 kl. 17:15
   Permalink

   Ja, det har jeg godt set, siden jeg skrev artiklen. Men tak for tippet, Bent. Vil tilføje det til teksten, så andre bliver klar over, at det ene er en side på Facebook, det andet en ny forening.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *