18. maj, 2024

Feministisk Initiativ igangsætter holdningsbaseret udrensningsproces på Facebook

Man er ikke længere velkommen på Feministisk Initiativs Facebook-side, hvis man ikke er enig i partiets politik. Billede: Screenshot, feministiskinitiativ.dk/arkivfoto.

Danmarks feministiske parti, Feministisk Initiativ, er gået i gang med at blokere personer fra at deltage i debatten på partiets Facebook-side.

Opdateret 29/9 2017, 22:58. 

Formelt ønsker Danmarks nye feministiske parti, Feministisk Initiativ, dialog. Det fremgår af et opslag fra den 14. august, partiet har ‘fastgjort’ på sin Facebook-side.

– Al debat er velkommen, og vi opfordrer dig til at holde den gode tone. Vi vil hjertens gerne i dialog med dig, også om de svære emner. Dialog og god debat kræver gensidig respekt, husk at lytte til hinanden, står der i opslaget.

Men i praksis ønsker Feministisk Initiativ ikke dialog. I hvert fald ikke med mennesker, der er uenige i partiets politik.

Holdningsbaseret udrensning

Således er Feministisk Initiativ gået i gang med at blokere personer fra at deltage i debatten på sin Facebook-side, og blokeringerne baserer sig efter alt at dømme udelukkende på holdninger.

Der er altså ikke tale om, at partiet blokerer folk, der bryder reglerne for god opførsel på Facebook-side. Der er tale om, at partiet blokerer folk, der har en anden holdning til feminisme end Feministisk Initiativ.

Blokeret efter ét spørgsmål

At det forholder sig sådan, kan jeg personligt bekræfte.

For et par dage siden stillede jeg et spørgsmål på siden, og søndag konstaterede jeg, at jeg var blevet blokeret.

Spørgsmålet var høfligt og placeret det rigtige sted.

Feministisk Initiativ havde lavet et opslag med overskriften ‘Lad os få et repræsentativt kommunalvalg’, og i en kommentar under opslaget spurgte jeg til kønsfordelingen blandt partiets kandidater til kommunalvalget.

Søndag ville jeg se, om jeg havde fået svar på mit spørgsmål. Det havde jeg ikke. Spørgsmålet var tværtimod blevet slettet, og jeg var blevet blokeret fra at kunne kommentere på siden.

Det fortalte jeg efterfølgende om på Facebook, hvor en anden fortalte, at det samme var sket for ham.

Next stop ekkokammer

Hvordan partiet konkret afgrænser, hvem der skal blokeres, og hvor mange partiet planlægger at blokere, er umuligt for udenforstående at vide.

Men sikkert er det, at Feministisk Initiativ er gået i gang med en holdningsbaseret udrensning.

»Al debat er velkommen« lyder godt i teorien. Men i praksis er det lettere at blokere end at diskutere, synes logikken at være.

Opdatering, 29/9: Dagen før, jeg skrev denne artikel, taggede jeg Feministisk Initiativ i et opslag på Facebook. To dage senere fik jeg svar. Feministisk Initiativ meddelte, at det var en fejl, at jeg var blevet blokeret, og at blokeringen var blevet ophævet igen. Om det samme er sket for andre, partiet har blokeret i de seneste dage og uger, ved jeg ikke. Foreløbig har jeg ikke hørt fra andre, der har fået ophævet deres blokeringer.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview