14. juni, 2024

Feministisk Initiativ taget med bukserne nede: Fanget i lodret løgn af vakse Facebook-brugere

Ifølge Feministisk Initiativ frasorteres kvinder til forskerstillinger. Men ifølge den rapport, de henviser til, forholder det sig stik modsat. Billede: Screenshot, Feministisk Initiativ, Facebook/Screenshot, rapporten ‘Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning’.

»Kvinder snydes for de faste forskerstillinger«, skriver Feministisk Initiativ. Men rapporten, partiet henviser til, viser det stik modsatte.

Opdateret 22/12/2017, 0:12.

Ørene må være rødere end partifarven hos Feministisk Initiativ, efter flere Facebook-brugere har taget partiet i en lodret løgn.

Sagen startede i går, da Feministisk Initiativ som led i sin julekalender lavede et opslag med billedteksten »Kvinderne snydes for de faste forskerstillinger.«

I selve opslaget skrev det feministiske parti endvidere, at »kvinder frasorteres til faste forskerstillinger« og henviste ‘Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning’, der i 2015 fremsatte en række anbefalinger, som er samlet i taskforcens rapport om emnet.

Kvindelige ansøgeres succesrate er signifikant højere end mandlige ansøgeres

Men ‘Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning’, som rapporten hedder, underbygger ikke partiets påstand om, at kvinder »frasorteres«.

Tværtimod viser rapporten, at kvindelige ansøgeres succesrate på både adjunktniveau, lektorniveau og professorniveau er højere end mænds.

Ved stillingsbesættelser på adjunktniveau er kvindelige ansøgeres succesrate 9 procent, mens mandlige ansøgeres er 5 procent.

Ved stillingsbesættelser på lektorniveau er kvindelige ansøgeres succesrate 18 procent, mens mandlige ansøgeres er 10 procent.

Og ved stillingsbesættelser på professorniveau er kvindelige ansøgeres succesrate 24 procent, mens mandelige ansøgeres er 17 procent.

Det fremgår desuden af rapporten, at forskellen på professorniveau er signifikant.

Screenshot fra rapporten ‘Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning’, side 25.

Afsløret af vakse Facebook-brugere

Den åbenlyse modsætning mellem Feministisk Initiativs påstand og den virkelighed, rapporten dokumenterer, er i dag blevet påpeget af flere Facebook-brugere i kommentarfeltet under partiets opslag.

– Hvis man rent faktisk gider at google og læse den rapport i citerer, så vil man hurtigt finde ud af at det faktisk forholder sig lige omvendt!, skrev skriver Henrik Jonas Kaptain, idet han samtidig citerer følgende fra rapporten:

“Tabellen nedenfor viser desuden, at succesraten blandt kvindelige ansøgere er højere end blandt mandlige ansøgere. Reelt får en større andel af de kvalificerede kvindelige ansøgere den stilling, de søgte, sammenlignet med mændene. På professorniveau var succesraten blandt de kvindelige ansøgere 24 pct. og for de kvalificerede mandlige 17 pct. Mens 16 pct. af de kvindelige ansøgere til lektorstillingerne fik de stillinger, de søgte, så var andelen kun 10 pct. blandt de kvalificerede mandlige ansøgere. På adjunktniveau var succesraten 9 pct. for de kvalificerede kvindelige ansøgere og 5 pct. blandt mændene.”

– Imponerende tankegymnastik i har præsteret her. Jeres konklusion: “Kvinder frasorteres.” Den rapport i har som kilde: ” […] kvindernes succesrate faktisk er signifikant højere end mænds, […] “, skriver Morten Broen Larsen og tilføjer:

– Jeg skal ikke rode mig ud i alle mulige spekulationer om, hvilke årsager der kan være til statistikken, eller hvilke krumspring af en mellemregning, I har gjort jer for at nå frem til jeres resultat. Ser man blot på resultatet, tyder det umiddelbart på at det en løgn, sort på hvidt. Det synes jeg, I skal lade være med – det er ikke noget, der gavner jeres sag.

Feministisk Initiativ har foreløbig ikke forholdt sig til de to kommentarer.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview