16. juli, 2024

Feministisk parti på vej i Danmark

Et feministisk parti er på vej i Danmark. Billede: Kampagneplakater for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ.
Et feministisk parti er på vej i Danmark. Billede: Kampagneplakater for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ.

Et sted i Danmark sidder en gruppe og sysler med planer om at stifte et feministisk parti, fortæller partileder i Feministisk Initiativ, Gudrun Schyman.

Sverige har det, Norge har det, og måske kommer det snart til Danmark: Et politisk parti baseret på den feministiske ideologi.

I hvert fald arbejdes der på sagen. Det fortæller Gudrun Schyman, som er grundlægger og partileder for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ, i et interview med det svensk-finske medie Yle.

– Vi kommer til at se flere feministiske partier. I Danmark sidder der også en gruppe og arbejder, og der er partier på vej i Polen, Tyskland og England, siger hun.

Sætter ikke navne og dato på

Hvem det er, der arbejder på at skabe det feministiske parti i Danmark, hvem kandidaterne skal være, og hvornår partiet er klar til at blive præsenteret, røber den svenske partileder ikke.

Men at der er behov for flere feministiske partier, er hun ikke i tvivl om.

– Det er der brug for i mange lande, for vi ser jo, hvordan nationalismen og højreekstremismen breder sig i flere lande, og at det resulterer i indskrænkninger i menneskerettigheder og en vanskeliggørelse af kvinders og LGBT-personers rettigheder, siger Gudrun Schyman.

Feministisk Initiativ blev stiftet i 2005 og har stillet med kandidater ved svenske valg siden 2006. Feministisk Initiativs hidtil bedste resultat kom i 2014, da partiet med 5,49% af stemmerne ved valget til Europaparlamentet sikrede sig en plads i Bruxelles. Ved det seneste valg til Rigsdagen i 2014 fik Feministisk Initiativ 3,12% af stemmerne og var dermed ikke langt fra at nå over spærregrænsen, som i Sverige er 4%.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview