Feministisk parti på vej i Danmark

Et feministisk parti er på vej i Danmark. Billede: Kampagneplakater for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ.
Et feministisk parti er på vej i Danmark. Billede: Kampagneplakater for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ.

Et sted i Danmark sidder en gruppe og sysler med planer om at stifte et feministisk parti, fortæller partileder i Feministisk Initiativ, Gudrun Schyman.

Sverige har det, Norge har det, og måske kommer det snart til Danmark: Et politisk parti baseret på den feministiske ideologi.

I hvert fald arbejdes der på sagen. Det fortæller Gudrun Schyman, som er grundlægger og partileder for det svenske feministparti, Feministisk Initiativ, i et interview med det svensk-finske medie Yle.

– Vi kommer til at se flere feministiske partier. I Danmark sidder der også en gruppe og arbejder, og der er partier på vej i Polen, Tyskland og England, siger hun.

Sætter ikke navne og dato på

Hvem det er, der arbejder på at skabe det feministiske parti i Danmark, hvem kandidaterne skal være, og hvornår partiet er klar til at blive præsenteret, røber den svenske partileder ikke.

Men at der er behov for flere feministiske partier, er hun ikke i tvivl om.

– Det er der brug for i mange lande, for vi ser jo, hvordan nationalismen og højreekstremismen breder sig i flere lande, og at det resulterer i indskrænkninger i menneskerettigheder og en vanskeliggørelse af kvinders og LGBT-personers rettigheder, siger Gudrun Schyman.

Feministisk Initiativ blev stiftet i 2005 og har stillet med kandidater ved svenske valg siden 2006. Feministisk Initiativs hidtil bedste resultat kom i 2014, da partiet med 5,49% af stemmerne ved valget til Europaparlamentet sikrede sig en plads i Bruxelles. Ved det seneste valg til Rigsdagen i 2014 fik Feministisk Initiativ 3,12% af stemmerne og var dermed ikke langt fra at nå over spærregrænsen, som i Sverige er 4%.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

6 thoughts on “Feministisk parti på vej i Danmark

 • 17. november 2016 kl. 22:53
  Permalink

  Skide godt de har vi virkelig brug for det er alt for lidt fokus på kvinder i det her samfund

  Svar
 • 17. november 2016 kl. 23:20
  Permalink

  Vi er lige glad nu vi gider ikke mere bullshit

  Svar
 • 17. november 2016 kl. 23:26
  Permalink

  Der er så meget had og manschovinisternes og jeg menner der vorde bedre der var harmoni i stedet og det kan det aldrig blive så langt tid der er stor forskelsbehandling

  Svar
 • 25. november 2016 kl. 14:32
  Permalink

  “Det er der brug for i mange lande, for vi ser jo, hvordan nationalismen og højreekstremismen breder sig i flere lande, og at det resulterer i indskrænkninger i menneskerettigheder og en vanskeliggørelse af kvinders og LGBT-personers rettigheder, siger Gudrun Schyman.”

  Så hendes svar er at flere højreekstremister og nationalister = vanskeliggørelse af kvinders rettigheder? Hvordan hvis jeg må spørge? Jeg er ret sikker på at alle danske mænd OG kvinder går ind for lighed. Har du nogensinde snakket med en der har sagt: “Kvinder skal ikke være lige med mænd”?

  Det virker som et utroligt svagt argument for “ulighed” og i det hele taget synes jeg ikke der bliver sagt noget om hvad partiet enlig har tænkt sig at gøre.

  Jeg frygter at vi snart ser en feminisme i Europa som den der er ude af kontrol i USA.

  Jeg vil MEGET gerne høre hvordan dette feministiske parti vil overbevise befolkningen om at de har løsningerne på problemerne der er i dette kvindehadske land!!! 😛

  Kig på hvad der skete i Norge da der skulle sneryddes og man valgte at udføre feministernes plan xD

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *