21. april, 2024

»Forestil dig et scenarie, hvor vi slår et vist antal mænd ihjel hver uge«

Mona Eltahway i det australske debatprogram ‘Q&A’, hvorunder hun blandt andet argumenterede for drab på voldtægtsforbrydere. Billede: Screenshot, YouTube.

Den ægyptisk-amerikanske journalist og feminist Mona Eltahawy opfordrer kvinder til at gribe til fysisk vold i kampen mod »patriarkatet«.

Kvinder bør anvende vold, når de kan.

Sådan lyder budskabet fra den ægyptisk-amerikanske journalist og feminist Mona Eltahawy, der i september gav et længere interview til canadiske CBC.

Eltahawy blev verdenskendt i 2012, da hun skrev først et essay og dernæst en bog om mænds vold i Mellemøsten.

Sidste år var hun igen i medierne, da hun efter at have brugt vold mod en mand på en natklub lancerede hashtagget #IBeatMyAssaulter. Manden havde taget på hende, og så var det i orden at tæske ham, mente Eltahawy. Og det mener hun stadig.

»Jeg vil have ham til at huske det og huske den frygt, der var i hans øjne. Jeg vil have, at den frygt bliver måden, patriarkatet reagerer på feminisme på«, siger hun.

Vold som feministisk værktøj

I sin seneste bog, The Seven Necessary Sins for Women and Girls, argumenterer Eltahawy for, at kvinder skal holde op med at være høflige og venlige og i stedet tilegne sig syv »nødvendige synder«: vrede, opmærksomhed, ambitioner, vulgært sprog, magt, lyst og vold.

I interviewet med CBC uddyber hun, hvad hun mener.

Mona, du afviser idéen om, at patriarkatet kan væltes, kan afmonteres, kan brændes til grunden ved hjælp af civiliserede, fredelige, høflige metoder. Du argumenterer for, at vold er en nødvendig synd for kvinder og piger. Det er meget kontroversielt. Hvad mener du egentlig med det?

»Jeg forstod, at det var meget kontroversielt, og jeg sagde det med fuldt overlæg«.

»Velvidende, at det er meget foruroligende, beder jeg folk om at forestille sig – og nu bruger jeg udtrykket forstille sig, og jeg understreger det tre gange – et scenarie, hvor vi dræber et vist antal mænd hver uge. Hvor mange mænd skal vi dræbe, før patriarkatet sidder på den anden side af bordet og siger: ‘OK, stop. Hvad skal vi gøre, for at I holder op med at beskære bestanden?’ Jeg siger: forestil dig. Jeg siger ikke: ‘Gå ud og dræb 100 mænd i dag’. Jeg siger bare: forstil dig dette meget, meget foruroligende scenarie.«

»Siden min bog udkom, har flere kvinder interessant nok sagt til mig: ‘Oh my God, jeg er mor til sønner. Hvordan kan du tale om det her?’ Og jeg siger til dem: ‘Du er mere påvirket og foruroliget over et imaginært voldsscenarie mod dine sønner end mod den faktiske vold, som udøves hver dag mod dine døtre eller en andens datter’.«

»Hvad siger det om, hvad patriarkatet har gjort ved os?«

Så når du taler om vold i den virkelige verden, og du argumenterer for det, så taler du om fysisk vold.

»Ja, det gør jeg«.

Det er meget overraskende at høre, mest fordi du selv have været udsat for vold. Du har beskrevet tilfælde af seksuel vold og fysisk vold mod din krop. Derfor forstår jeg det ikke.

»Hvorfor? Og mit svar til hvorfor er: fordi jeg vil have patriarkatet til at frygte feminismen. Jeg vil have patriarkatet til at frygte kvinder«.

Fjernet fra nettet

Mona Eltahawy gentog i starten af november sine tanker om det positive ved kvinders voldsanvendelse mod mænd i et australsk debatprogram.

Blandt andet argumenterede hun for drab på voldtægtsforbrydere. Hun kaldte desuden Donald Trump »fascist« og Australien »et diktatur«

ACB, som står bag udsendelsen, fik efterfølgende mange klager for ikke at reagere på Eltahawys udtalelser under programmet og har siden fjernet det fra sine onlineplatforme.

Nogle medier, som britiske Daily Mail, har stadig stumper af debatten liggende.

På YouTube kan der ligeledes findes dele af debatten, blandt andet denne video, som er et 15 minutter langt sammendrag af Eltahawys udtalelser.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview