24. maj, 2024

Fri mig for jeres designfeminisme

Designfeminisme: Er det ok, at man laver sin egen definition af feminisme og derefter kalder sig feminist?

I en video i anledning af grundlovens 100års fødselsdag kan man se direktør og superkommunikator Morten Albæk kalde sig feminist. Vel at mærke efter han har afgrænset feminisme til at være noget pænt og godt.

Det er noget, man efterhånden ser lidt for ofte. En designfeminisme, hvor man selv bestemmer, hvad feminisme betyder. Man er altså ikke en af dem, der mener, at mænd skal kastreres, og at nyfødte drengebabyer skal slås ihjel. Man er kun til den pæne, overfladiske feminisme. Den, der ser godt ud på TV

Nuvel. Morten Albæk er naturligvis i sin gode ret til at være designfeminist. Ytringsfriheden giver ham lov til at sige, at feminisme er det, han hævder, det er. På det plan betyder det intet, at Morten Albæks forståelse af feminisme ikke har mange lighedstræk med den feminisme, man møder alle andre steder end hos Morten Albæk.

Men Albæks ret til at sige, hvad han har lyst til, uanset om det er sandt eller ej, betyder ikke, at det er uproblematisk, at han udlægger feminisme, som han gør. Albæks udtalelser kan risikere at føre til, at endnu flere trækkes ind i den feministiske ideologimaskine som nyttige idioter, der ved deres blotte antal vil blive brugt til at legitimere nye anslag mod ligestilling, respekt og gensidig forståelse mellem kønnene.

Samtidig er der noget uærligt over designfeminismen. Den er et tilbud til dem, der egentlig ikke er feminister, men som gerne vil kalde sig det, fordi det lyder godt. I den politiske debat har man ofte brugt udtrykket kystbanesocialister om folk, der hævder at være socialister, men som kun er det af navn. Designfeministerne er ligestillingsdebattens kystbanesocialister. En skare af folk, der enten ikke ved, hvad feminisme er, eller som ikke bryder sig om, at feminisme er andet og mere end TV-tid og pæne ord i skåltaler.

Det er lige så dumt, som det er uværdigt. Vælg dog side i stedet for at opbygge falske definitioner. Hvis man som Morten Albæk lægger stor vægt på ligeværd, hvad laver man så blandt mennesker, der mener, at mandlige samlivsvoldsofre ikke fortjener den samme ret til hjælp som kvindelige? Hvorfor bilde sig selv og andre ind, at man tilhører en gruppe, hvis værdier man ikke deler?

Kære designfeminister. Jeg er træt af jeres kujonagtige opførsel. I er hverken en gevinst for debatten eller for ligestillingen. I render rundt og fylder folk med løgn, enten fordi I er uvidende, eller fordi I har brug for andre til at støtte jer i jeres selvbedrag. I vrøvler om, at feminisme skam ikke er alt det, tusindvis af feminister siger, det er. Sæt jer dog ind i tingene, og tag stilling. Der er ikke noget som helst forkert i at være feminist, men som feminist må man stå til ansvar for, hvad feminisme er. Fri mig for jeres designfeminisme.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview