19. maj, 2024

Hans Bonde nomineret til litteraturpris: Den feministiske kritik har gavnet bogen

Hans Bonde er nomineret til Weekendavisens litteraturpris 2020. Billede: Pressefoto, Hans Bonde/forsidecover.

Professor Hans Bondes bog “Vi vil have vores fair andel!” er en af 10 nominerede til Weekendavisens litteraturpris.

Opdateret 13/12-2020, 12:55.

Hans Bonde er med bogen“Vi vil have vores fair andel!” – På vej mod fifty-fifty-kulturen blandt 10 nominerede til Weekendavisens litteraturpris 2020.

De øvrige nominerede er Thomas Harder, Madame Nielsen, Stine Pilgaard, Kirsten Thorup, Steen Andersen, Karoline Stjernfelt, Amalie Smith, Svend Åge Madsen og Claus Seidel.

Tidligere vindere af Weekendavisens litteraturpris tæller blandt andre Suzanne Brøgger (1980), Villy Sørensen (1982), Peter Høegh (1988), Jørgen Leth (2005) og Yahya Hassan (2013).

Et ryk i den rigtige retning

Til Reelligestilling.dk fortæller Hans Bonde, at han er stolt over nomineringen.

Du er nomineret til Weekendavisens litteraturpris. Tillykke med det. Hvad betyder nomineringen for dig?

– Den betyder virkelig meget. Vi befinder os i dag i en situation, hvor feminismen er blevet mondæn, og hvor det ikke opfattes som gentlemanlike at kritisere feminismen, siger Hans Bonde.

Idrætsprofessoren tilføjer, at han opfatter nomineringen som et skridt i retning af en større balance i debatten om køn og ligestilling, hvor det bliver mere legitimt at forholde sig kritisk til feminisme.

– Når en toneangivende og reflekteret avis anerkender et feminismekritisk synspunkt som validt og som essentielt for samfundsdebatten, så er der sket et ryk i den rigtige retning, siger Hans Bonde.

Kritikken har gavnet bogen

Siden “Vi vil have vores fair andel!” – På vej mod fifty-fifty-kulturen udkom i oktober, er bogen blevet kritiseret.

Særligt feministiske læsere har været kritiske, blandt dem tidligere KVINFO-direktør Elisabeth Møller Jensen, som på baggrund af “Vi vil have vores fair andel!” – På vej mod fifty-fifty-kulturen har kaldt Hans Bonde »decideret antifeminist«.

Kritikken påvirker dog ikke Hans Bonde. Snarere tværtimod.

I kølvandet på din bog har flere kritiseret både bogen og dig, blandt andre tidligere KVINFO-direktør Elisabeth Møller Jensen, som i en kronik har kaldt dig antifeminist. Hvad tænker du om den kritik, du har modtaget som konsekvens af bogen?

– Den type kritik, som feminister som Elisabeth Møller Jensen har fremført, har kun gavnet bogen, siger Hans Bonde.

– Selvstændigt tænkende mennesker har ved læsning af disse feministers skriverier erkendt, at der her var tale om bandbuller, der gik efter manden i stedet for efter bolden, uddyber han.

– I en kronik i information har jeg faktisk vist, hvordan dele af offentligheden især i kønsdebatten er ved at udvikle sig til en følelsesoffentlighed, der er resistent overfor argumenter og mest af alt leder efter krænkelser, tilføjer professoren.

Afgøres af læserne

Weekendavisens litteraturpris afgøres af avisens læsere. Er du abonnent på Weekendavisen, og ønsker du at stemme, kan du gøre det her.

Er du ikke abonnent, og ønsker du at stemme, kan du købe denne weekends udgave af Weekendavisen, som indeholder en stemmeseddel på side 8 i litteraturtillægget, som kan udklippes og indsendes.

“Vi vil have vores fair andel!” – På vej mod fifty-fifty-kulturen blev i oktober anmeldt her på siden. Du finder anmeldelsen her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview