Henrik Marstal: Forbyd unge mænd på Roskilde Festival

Står det til Henrik Marstal, som her ses i en tidligere debat på TV 2 News, skal unge mænd holdes ude af campingområdet på Roskilde Festival i 2018 og 2019. Billede: Screenshot, YouTube, TV 2 News.

»Der kører tog og busser«, siger kønsdebattør Henrik Marstal, der mener, at mænd under 21 i to år skal nægtes adgang til campingområdet på Roskilde Festival.

Opdateret, 3/7, 17:46.

Forfatter, feminist og kønsdebattør Henrik Marstal er blevet så træt af unge mænds opførsel på Roskilde Festival, at han foreslår et forbud: Mænd under 21 skal i to år formenes adgang til campingområdet på Roskilde, hvor meget af festen foregår.

Forslaget kommer, efter der på årets Roskilde Festival er blevet anmeldt seks voldtægter. Noget, som ifølge Henrik Marstal skyldes, at de unge mænd ikke kan håndtere at være på festival.

Mænd under 21 er nemlig »under påvirkning af festivalens seksuelt ladede energi« og mangler på grund af deres alder »erfaringer med det erotiske«, fastslår den tidligere Ibens-bassist.

De kan tage toget hjem

50-årige Henrik Marstal vil dog ikke helt udelukke sine yngre kønsfæller fra Roskilde Festival.

De unge mænd kan få lov til at gå til koncerter på selve festivalpladsen, men om aftenen, når andre hygger sig i lejrene, skal de tage hjem, forklarer han i et debatindlæg på Politiken.dk.

– Mænd under 21 år skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig på campingområdet, eftersom det efter alt at dømme er i denne gruppe, at voldtægtskulturen er mest udbredt, skriver han.

– De kan godt købe billet, men kun med adgang til selve festivalområdet, og de må altså finde et andet sted at overnatte (der kører tog og busser fra festivalen såvel som fra Roskilde by hele natten). Efter de to år skal ordningen evalueres, tilføjer Henrik Marstal.

Forslaget om at forbyde mænd under 21 på campingområdet i to år er blot et af i alt fem forslag, den selverklærede »kønsforræder« fremsætter i debatindlægget. Du kan se de fem forslag her.

Henrik Marstals fem forslag til Roskilde Festival

 1. For overhovedet at kunne købe billet som førstegangsdeltagende mand, skal vedkommende forinden svare på en række spørgsmål angående samtykke samt seksuelle overgreb og deres konsekvenser. Politikens temaserie ‘Roskilde uden samtykke’, der blev bragt under festivalen, kan indgå som obligatorisk læsestof.
 2. Mænd under 21 år skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig på campingområdet, eftersom det efter alt at dømme er i denne gruppe, at voldtægtskulturen er mest udbredt. De kan godt købe billet, men kun med adgang til selve festivalområdet, og de må altså finde et andet sted at overnatte (der kører tog og busser fra festivalen såvel som fra Roskilde by hele natten). Efter de to år skal ordningen evalueres.
 3. Enhver begrundet mistanke om seksuel forulempelse mod en anden person bør medføre øjeblikkelig bortvisning fra festivalen.
 4. Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb eller Nordsjællands Hospitals Klinik for Voldtægtsofre skal have døgnåbne stande i campingområdet samt en hotline til lokale politifolk, der er særligt uddannede i at håndtere seksuelle krænkelser.
 5. Sexistiske og voldtægtskulturelle aktiviteter skal ikke længere accepteres. Det gælder eksempelvis den udbredte dille på festivalen, at beboere i mandeteltlejre giver forbipasserende kvinder karakter for deres udseende med brug af skilte eller tilråb, eller når teltcamps får navne som ‘Stik ind, stik ud, stik af’, sådan som det ifølge en artikel i Jyllands-Posten i fredags var tilfældet på dette års festival.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

7 thoughts on “Henrik Marstal: Forbyd unge mænd på Roskilde Festival

 • 3. juli 2017 kl. 19:50
  Permalink

  Af hvilken etnisk og kulturel er mon flertallet af disse overgrebsmænd?
  Måske man skulle se lidt op DET??
  For det var ikke er problem da jeg var ung og var til Roskilde festival op gennem 80,ne. Og et par gange løbet af 90’ne.

  Dette indlæg var oprindeligt længere. Det er blevet forkortet på grund af sin grovhed.

  Svar
  • 4. juli 2017 kl. 09:04
   Permalink

   Hej Morten

   Som du kan se, har jeg forkortet din kommentar. Endda ganske meget. Det har jeg, fordi den var så grov, som den var. Dit budskab – at man ikke skal overse etnicitetsvinklen – er helt fair. Måden det var udtrykt på, var ikke. Du er velkommen til at fortsætte med at deltage i debatten, men gør det venligst uden lige så mange skældsord.

   PS: Det handler om grovheden i sig selv, ikke hvem man er grov over for. Skriver nogen noget tilsvarende om eksempelvis homoseksuelle, vil det også blive redigeret eller slettet.

   Venlig hilsen
   Tobias

   Svar
 • 4. juli 2017 kl. 01:05
  Permalink

  Pyha en smøre Henrik Marstal kommer med, mænd er ikke pr definition voldtægtsforbrydere fordi de er under 21 år gamle.
  Jeg vil hellere tro en større vagt indsats og overfaldsalarmer vil have en større effekt og det vil endda kunne gøres uden at være diskriminerende overfor nogen.

  Skulle man flirte med diskrimination mod mænd så ville det vel være muligt at lave et område hvor mænd ikke havde adgang.
  Selv om jeg ærligt tror det vil blive et flop for festivalen..

  Svar
 • 4. juli 2017 kl. 04:34
  Permalink

  Jeg er faktisk glad for at Henrik Marstall endnu en gang skærer ud i pap (for de få der endnu måtte være i tvivl), at manden er mere end ekstrem i sine holdninger i forhold til ligestilling/sexisme/mænd.

  Efter hård kritik hvor han har fundet ud af at han er meget alene,….og endda har erfaret at hans eget parti har set sig nødsaget til at tage afstand fra hans holdninger, mener han måske ikke det han skriver alligevel????? Det gør ham til den usleste, svageste og mest uttroværdige politiker under dansk himmel. Lad os alle bede til han ikke bliver stemt ind.

  Stakkels Alternativet.

  Svar
 • 4. juli 2017 kl. 15:15
  Permalink

  Selve forslaget er derført mange synspunkter på, men jeg er optaget af at Marstal som udgangspunkt siger at en festival – her Roskilde Festival – har seksuelt ladet energi. 1. Hvordan kan han påvise det? 2. Hvis festivaler er seksuelt ladet, er det så et problem? Personligt tror jeg de fleste kommer der for festen og musikken og hvor der er fest og hygge, vil der helt automatisk opstå seksuel energi. Jeg læser det bare som at det er et problem – det er sgu da dejligt.

  Svar
 • 6. juli 2017 kl. 08:52
  Permalink

  Da jeg læste »– Mænd under 21 år skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig… «, tænkte jeg, at det kunne omformuleres til »– Mænd med muslimsk kulturel baggrund skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig… i Danmark«. Hvis de ikke forstår, at de skal forlade middelalderen, INDEN de kommer til landet, så skal vi ikke have flere af dem, og de, der er her allerede, skal sendes ud.

  Det ville sikkert give vild ballade at gennemføre. Men det er en mindst lige så fornuftig diskrimination.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *