26. maj, 2024

Henrik Marstal: Forbyd unge mænd på Roskilde Festival

Står det til Henrik Marstal, som her ses i en tidligere debat på TV 2 News, skal unge mænd holdes ude af campingområdet på Roskilde Festival i 2018 og 2019. Billede: Screenshot, YouTube, TV 2 News.

»Der kører tog og busser«, siger kønsdebattør Henrik Marstal, der mener, at mænd under 21 i to år skal nægtes adgang til campingområdet på Roskilde Festival.

Opdateret, 3/7, 17:46.

Forfatter, feminist og kønsdebattør Henrik Marstal er blevet så træt af unge mænds opførsel på Roskilde Festival, at han foreslår et forbud: Mænd under 21 skal i to år formenes adgang til campingområdet på Roskilde, hvor meget af festen foregår.

Forslaget kommer, efter der på årets Roskilde Festival er blevet anmeldt seks voldtægter. Noget, som ifølge Henrik Marstal skyldes, at de unge mænd ikke kan håndtere at være på festival.

Mænd under 21 er nemlig »under påvirkning af festivalens seksuelt ladede energi« og mangler på grund af deres alder »erfaringer med det erotiske«, fastslår den tidligere Ibens-bassist.

De kan tage toget hjem

50-årige Henrik Marstal vil dog ikke helt udelukke sine yngre kønsfæller fra Roskilde Festival.

De unge mænd kan få lov til at gå til koncerter på selve festivalpladsen, men om aftenen, når andre hygger sig i lejrene, skal de tage hjem, forklarer han i et debatindlæg på Politiken.dk.

– Mænd under 21 år skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig på campingområdet, eftersom det efter alt at dømme er i denne gruppe, at voldtægtskulturen er mest udbredt, skriver han.

– De kan godt købe billet, men kun med adgang til selve festivalområdet, og de må altså finde et andet sted at overnatte (der kører tog og busser fra festivalen såvel som fra Roskilde by hele natten). Efter de to år skal ordningen evalueres, tilføjer Henrik Marstal.

Forslaget om at forbyde mænd under 21 på campingområdet i to år er blot et af i alt fem forslag, den selverklærede »kønsforræder« fremsætter i debatindlægget. Du kan se de fem forslag her.

Henrik Marstals fem forslag til Roskilde Festival

  1. For overhovedet at kunne købe billet som førstegangsdeltagende mand, skal vedkommende forinden svare på en række spørgsmål angående samtykke samt seksuelle overgreb og deres konsekvenser. Politikens temaserie ‘Roskilde uden samtykke’, der blev bragt under festivalen, kan indgå som obligatorisk læsestof.
  2. Mænd under 21 år skal i en forsøgsperiode på to år slet ikke have mulighed for at opholde sig på campingområdet, eftersom det efter alt at dømme er i denne gruppe, at voldtægtskulturen er mest udbredt. De kan godt købe billet, men kun med adgang til selve festivalområdet, og de må altså finde et andet sted at overnatte (der kører tog og busser fra festivalen såvel som fra Roskilde by hele natten). Efter de to år skal ordningen evalueres.
  3. Enhver begrundet mistanke om seksuel forulempelse mod en anden person bør medføre øjeblikkelig bortvisning fra festivalen.
  4. Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb eller Nordsjællands Hospitals Klinik for Voldtægtsofre skal have døgnåbne stande i campingområdet samt en hotline til lokale politifolk, der er særligt uddannede i at håndtere seksuelle krænkelser.
  5. Sexistiske og voldtægtskulturelle aktiviteter skal ikke længere accepteres. Det gælder eksempelvis den udbredte dille på festivalen, at beboere i mandeteltlejre giver forbipasserende kvinder karakter for deres udseende med brug af skilte eller tilråb, eller når teltcamps får navne som ‘Stik ind, stik ud, stik af’, sådan som det ifølge en artikel i Jyllands-Posten i fredags var tilfældet på dette års festival.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview