27. juli, 2024

Ikke RokokoPosten: Fire kvinder og to mænd debatterede »ligestilling set fra en mandevinkel«

Socialdemokratiet afholdt tidligere i dag i samarbejde med DSU og debatfestivalen Talk Town en konference om »ligestilling set fra en mandevinkel«. Til debatten havde partiet inviteret fire kvinder og to mænd. Billede: Flickr.com/wikimedia.org, fotograf: Mogens Engelund.

Socialdemokratiet bød i dag i samarbejde med festivalen Talk Town til paneldebat om »ligestilling set fra en mandevinkel«. Fire af seks debattører var kvinder.

Da Socialdemokratiet og DSU i samarbejde med debatfestivalen Talk Town tidligere i dag inviterede til konference om »ligestilling set fra en mandevinkel« ventede der de fremmødte noget af en overraskelse.

I hvert fald hvis de på forhånd havde læst om arrangementet på Facebook, hvor det fremgik, at »en række drevne mandlige kønsdebattører og fagfolk« ville »tørne sammen i tre paneldebatter og diskutere mændenes ligestillingsproblemer, og hvorvidt der overhovedet er plads til mændene i ligestillingskampen«.

For det seks personer store panel bestod hverken af seks eller fem mænd. Eller af fire for den sags skyld.

Nej, blot to af paneldeltagerne var af hankøn, mens de fire øvrige deltagere i debatten om ligestilling »set fra en mandevinkel« var kvinder.

De to mænd i panelet var debattør Rasmus Brygger og landsformand for Foreningen Far, Jesper Lohse.

De fire kvindelige debattører var Mette Gjerskov, MF (S), ​Dorte Steenberg, næstformand DSR, Marie Valentin Beck, leder af Tænketanken »Viden om Mænd« og Nanna Højlund, Næstformand LO.

Kan opfattes som en pseudodebat

Forud for arrangementet havde flere sat spørgsmålstegn ved, at Socialdemokratiet og DSU ikke havde inviteret flere mænd, når nu emnet var »ligestilling set fra en mandevinkel«.

– Da jeg så programmet her til morgen, slog det mig at der var få mænd i panelet af debattører. Det undrer mig, jeg tænker at det kan opfattes som en pseudodebat, når så få mænd får ordet, skrev eksempelvis Cecilie Frühstück på arrangementets Facebook-side tidligere i dag og tilføjede:

– Hvordan er det muligt at skabe en lige debat, især når det er mændenes vinkel på ligestilling, vi har med at gøre?

Et spørgsmål, folkene bag arrangementet endnu ikke har besvaret.

Socialdemokratiets fornemmelse for ligestilling

Det er ikke første gang, Socialdemokratiet udviser ligegyldighed over for mænds deltagelse i ligestillingsdebatten.

Da partiets ligestillingsudvalg sidste år afholdt en konference om ligestilling forud for udarbejdelsen af partiets nye principprogram, inviterede udvalget otte oplægsholdere, hvoraf kun én – Henrik Marstal – var en mand.

Forkvinde for Socialdemokratiets ligestillingsudvalg, Margot Torp, erkendte dengang over for Reelligestilling.dk, at der i udvalget var en tilbøjelighed til at foretrække kvindelige oplægsholdere.

–  På samme måde som ’Rip-, Rap- og Rup-effekten’ er på spil i mange sammenhænge, så er der en ’Kylle-, Pylle- og Rylle-effekt’ her, sagde Torp og tilføjede:

– Der er ingen tvivl om, at jeg og mange andre i udvalget kender mange flere kvindelige oplægsholdere, som kan dække de temaer, vi gerne vil have dækket.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview