13. december, 2024

Kylle-, Pylle- og Rylle-effekten

Margot Torp, 71, er forkvinde i Socialdemokraternes ligestillingsudvalg, Udvalget for Køn & Ligestilling, som i weekenden afholdt en ligestillingskonference med syv kvindelige oplægsholdere og blot én mandlig. Billede: Privat.
Margot Torp, 71, er forkvinde i Socialdemokraternes ligestillingsudvalg, Udvalget for Køn & Ligestilling, som i weekenden afholdt en ligestillingskonference med syv kvindelige oplægsholdere og én mandlig. Billede: Privat.

Forkvinde i Socialdemokraternes ligestillingsudvalg, Margot Torp, forholder sig til kritikken af kønsskævheden ved nylig ligestillingskonference.

Da Socialdemokraterne i weekenden afholdt konference i Udvalget for Køn & Ligestilling, var der ikke meget ligestilling at spore blandt de otte inviterede oplægsholdere.

Debattør Henrik Marstal var ene hane i kurven og dermed alene om at repræsentere det mandlige køn ved konferencen, som handlede om køn og ligestilling og skulle bidrage med inspiration til partiets arbejde med udviklingen af et nyt principprogram.

Fordelingen på syv kvinder og én mand var dog ikke tilsigtet. Det fortæller udvalgets forkvinde, 71-årige Margot Torp.

– Det var ikke et mål i sig selv, at der kun skulle være én mand. Slet ikke. En af de første, jeg spurgte, var Svend Aage Madsen, fordi jeg synes, at køn og sundhed er et vigtigt tema, siger hun.

Torp, som har arbejdet med kvinderettigheder og ligestilling i mange år, både i Region Syddanmark og i Folketinget, erkender dog, at man i udvalget har en tilbøjelighed til at foretrække kvindelige oplægsholdere. En tilbøjelighed, hun beskriver som en »Kylle-, Pylle- og Rylle-effekt«.

– På samme måde som ’Rip-, Rap- og Rup-effekten’ er på spil i mange sammenhænge, så er der en ’Kylle-, Pylle- og Rylle-effekt’ her. Der er ingen tvivl om, at jeg og mange andre i udvalget kender mange flere kvindelige oplægsholdere, som kan dække de temaer, vi gerne vil have dækket, forklarer hun.

Den skæve kønsfordeling ved konferencen hænger også sammen med, at en del af de mænd, der blander sig på ligestillingsområdet, er mænd, Margot Torp under ingen omstændigheder vil invitere som oplægsholdere. En af dem er professor Hans Bonde, som blandt andet er kendt for sin kritik af de såkaldte ’kvindeprogrammer’ på universiteterne.

– Der er nogle mænd, jeg kan komme i tanke om, som jeg ikke kunne drømme om at invitere, fordi de har brug for først at nedgøre det arbejde, jeg har lavet de sidste 40 år. Og det har jeg ikke brug for. Jeg tænker på sådan en som Hans Bonde. Han har haft så travlt med at nedgøre bestræbelserne på at lave en lidt mere lige fordeling af topposterne i forskningsverdenen, siger Margot Torp.

Den forbitrelse, hun oplever blandt disse mænd, orker hun ikke.

– Jeg synes ikke, de hænger på træerne, de mænd, som kan snakke om køn uden at være forbitrede i forhold til den kamp, der er foregået for kvinders rettigheder. Og det gider jeg simpelthen ikke bruge tid på at høre på. Og heller ikke skændes om, siger hun.

Margot Torp understreger, at hun er enig i, at ligestilling også handler om at sikre rettigheder for mænd på områder, hvor mænd klarer sig dårligt.

– Jeg synes i høj grad, der er brug for at sætte fokus på de steder, hvor mænd døjer. De er bagud i flere statistikker, og de får ikke de barselsrettigheder, de burde have. Jeg synes også, der er nogle kampe at kæmpe der, siger hun.

–  Men mændene må også selv se at komme på banen, afslutter Margot Torp.

Udvalget for Køn & Ligestilling består af en mandlig og en kvindelig repræsentant fra hver af de danske Regioner. De syv oplægsholdere ved lørdagens konference var foruden Henrik Marstal Emma Holten, Camilla Schwalbe, Nanna Højlund, Helena G. Hansen, Mette Viktoria Pabst, Yildiz Akdogan og Vibeke Ejlertsen.

På netavisen PioPio kan du læse en reportage fra konferencen. Her på siden kan du læse eller genlæse min kritik af fraværet af mandlige oplægsholdere ved konferencen.

Relaterede artikler

Socialdemokraternes manglende fornemmelse for ligestilling

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview