23. maj, 2024

Ingen ligestilling her, tak: Danske kvinder siger nej til ligestillet værnepligt

Kun 25 procent af de danske kvinder ønsker at blive ligestillet med mænd, når det drejer sig om værnepligt. Det viser ny undersøgelse foretaget af Norstat for Altinget. Billede: Arkivfoto.

Kun 25 procent af de danske kvinder går ind for, at kvinder skal aftjene værnepligt på lige fod med mænd, mens hele 48 procent er imod, viser ny måling.

Kvinder er ikke vilde med idéen om at skulle aftjene værnepligt på lige fod med mænd. Det viser en ny måling, Norstat har foretaget for Altinget.

Ifølge målingen går blot 25 procent af de adspurgte kvinder ind for ligestillet værnepligt, mens næsten dobbelt så mange, 48 procent, siger nej tak.

Hos de mandlige respondenter er holdningen nærmest omvendt. Her går 54 procent ind for ligestilling af mænd og kvinder i forhold til værnepligt, mens 33 procent er imod.

Enhedslisten eneste parti for ligestillet værnepligt

De mange kvinder, der ikke ønsker at bruge en del af deres liv på en pløjemark med mudder i ansigtet, behøver dog ikke frygte for deres fremtid.

Politisk er der stor modstand mod at ligestilling mænd og kvinder i forhold til værnepligt, fortæller Altinget. Kun Enhedslisten er for.

– Det er da gammeldags, at det kun er mænd, som kan indkaldes, siger partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

KVINFO: Kvinder kan betjene alle funktioner i forsvaret

Andre, som Konservatives Rasmus Jarlov, mener ikke, det er et problem, at mænd og kvinder forskelsbehandles i forhold til værnepligt.

– Det har vi ikke noget problem med. Det er naturligt nok, at mænd aftjener værnepligt. Det er jo simpelthen et spørgsmål om fysik, siger han til Altinget.dk.

En holdning, man imidlertid ikke deler hos Danmarks center for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO.

– Der er ingen saglige begrundelser for at forskelsbehandle kønnene i forhold til værnepligt. Kvinder kan betjene alle funktioner i forsvaret i dag, og der er ikke nogen grund til at gøre forskel, siger direktør for KVINFO, Henriette Laursen, til det politiske onlinemedie.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview