11. december, 2023

Islandsk skoleleder: Fint med drenge i badedragter

Der er ikke noget galt i at, at drenge har badedragter på til svømning, fastslår Sigurbjörg Róbertsdóttir, der er leder på Reykjanesbær skole på Island.
Der er ikke noget galt i at, at drenge har badedragter på til svømning, fastslår Sigurbjörg Róbertsdóttir, der er leder på Reykjanesbær skole på Island.

Det er ikke skolens opgave at trække køn ned over hovedet på eleverne, mener den islandske skoleleder Sigurbjörg Róbertsdóttir.

På den islandske skole Reykjanesbær ønsker man at skabe et kønsneutralt miljø. Ifølge skolens leder, Sigurbjörg Róbertsdóttir, giver det bedre plads til elever med andre køn end dreng og pige.

Det fortæller det islandske medie Iceland Review Online.

– Der går i øjeblikket elever på skolen, som er fælleskønnede eller transkønnede, og det er ikke op til os, skolen, at presse dem eller nogen andre ind i forudbestemte roller, siger hun ifølge mediet.

Piger i badebukser og drenge i badedragter

En af konsekvenserne af skolens kønsneutrale politik er, at eleverne ikke længere skal møde op til svømmetræning i kønnet badetøj.

– Vi ser ikke noget galt i, at piger har badebukser på i svømmebassinet, hvis de har lyst til det, eller at drenge har badedragter på. Børnene kan frit vælge, hvilket badetøj de ønsker at bruge, siger skolelederen.

Skolen har desuden fjernet kønnede skilte fra toiletterne, som nu er åbne for alle uanset køn.

LGBT-Foredrag gjorde forskellen

Tiltagene kommer, efter Reykjanesbær skole havde besøg af den islandske LGBT-organisation Samtökin ’78, som fortalte om fordomme på skoler. Skolens ledelse var så begejstret for foredraget, at det nu er gjort til en årligt tilbagevendende begivenhed.

Samtökin ’78 arbejder for LGBT-rettigheder på Island. Organisationen stod i foråret 2015 bag politianmeldelser mod 10 personer for hate speech.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview