23. maj, 2024

»Kan hun trække vejret, kan hun sluge sværdet«

Billeder af gymnasieelever som disse deles på Facebook-sider i hele landet.
»Josephine fra 1. Y gaber måske over mere end hun kan sluge?«. Billeder af gymnasieelever med bananer i munden og seksualiserede kommentarer deles på Facebook-sider.

Billeder som disse af gymnasieelever med angivelse af navn og klasse deles på adskillige Facebook-sider – ofte med seksualiserede kommentarer.

Gymnasier_bananer»Kan hun trække vejret, kan hun sluge sværdet. Lærke fra 3. X«.

Sådan står der ud for et billede af en pige, der er ved at spise en banan. Billedet er fundet på en af flere Facebook-sider, der har samme tema: billeder af gymnasieelever med bananer i munden.

Creep shots og seksualiserede kommentarer

På siderne opfordres brugerne til at indsende billeder af bananspisende medstuderende, som derefter uploades på siden. Billederne forsynes med navn, klasse og en kommentar, og kommentarerne er ofte seksualiserede.

Gymnasier_bananer2»Maria fra 1. C ser ud til at nyde dem af en større kaliber!«, står der ved et af billederne. »Josephine fra 1. Y gaber måske over mere end hun kan sluge?«, står der ved et andet. »Amalie fra 2. B blev spottet med denne satan i munden! Watch and learn!«, er kommentaren ved et tredje.

Enkelte af billederne er taget med de fotograferedes vidende, men en lang række af sidernes bananfotos er såkaldte creep shots, altså billeder der er taget i smug.

Både drenge og piger

Nogle af siderne gør opmærksom på, at de foretrækker bananbilleder af piger, men på de fleste af dem er der billeder af bananspisere af begge køn.

Eksempelvis er der på den side, billederne ovenfor er fra, flere billeder af drenge end af piger. Og også drengenes billeder forsynes ofte med seksualiserede kommentarer.

Også på andre ungdomsuddannelser

Siderne med bananbilleder er ofte knyttet til gymnasier, men der findes også sider med bananspisere på andre ungdomsuddannelser.

Billederne ovenfor er fra en side med billeder fra et gymnasium i provinsen. Siden har over 800 følgere.

Der findes Facebook-sider af denne type med billeder fra uddannelsesinstitutioner i flere byer i hele landet.

Jeg har beskåret de anvendte billeder af hensyn til eleverne på dem. De originale billeder viser hele ansigtet. Jeg har ligeledes ændret navne og klasser i beskrivelserne. De anvendte billeder stammer fra samme gymnasium. Jeg har forgæves kontaktet det pågældende gymnasiums ledelse for en kommentar.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview