27. maj, 2024

Kan vi få et hurra for den behårede mand?

Er det kun kvinder, der skal leve op til normer om behåring og barbering? spørger Allan Schmidt. Billede: Flickr.com.

Når mennesker bryder sociale forventninger, har det konsekvenser. Både for mænd og kvinder.

Dette er et debatindlæg skrevet af Allan Schmidt. Debatindlæg på Reelligestilling.dk repræsenterer altid skribentens egne holdninger.

Femina skrev for nylig om Eldina, der blev verdenskendt, fordi hun ikke barberede øjenbryn og overlæbe.

Hendes billeder bliver set som modige og et tydeligt bevis på den fri stærke kvinde, der ikke ligger under for samfundets sociale forventninger. En kvinde, som ikke burde få negative kommentarer på sine valg (eller fravalg).

Og det burde hun ikke. Helt enig.

Femina og Eldina vinkler historien og lægger op til, at det kun er kvinder, der er underlagt den slags forventninger med Eldinas pointe: »Hvis min kæreste ikke skal plukke sine øjenbryn, hvorfor skal jeg så?«

Spørgsmålet er, hvilke forventninger der er til Eldinas kæreste?

Mange mænd kan få monobrows eller lange hår i næsen, på ørerne og i øjenbryn, hvis de ikke trimmer til. Eller hår på tæer og fingre, ryg og skuldre.

De steder har samfundet i den grad holdninger til, hvis det ikke justeres. Det oplever mænd negative kommentarer på, men ses ikke som modige, hvis de ikke retter til.

Mænds skæg og specielt moden omkring de store skæg, bliver også flittigt debatteret og kommenteret. For jo, Eldina, mænd får kommentaren: »Barber lige dit skæg«.

Selv steder, hvor mænd ikke har hår, bliver kommenteret. Mænd uden pragt på hovedet får klar besked. Det samme gør mænd, der ikke kan præstere et overskæg andet end få hår.

Træder vi ved siden af, kommer der kommentarer. Både positive og negative. Det handler mere om de sociale normer og forventninger og hvad der sker, når man træder udenfor, end det handler om køn.

Femina og Eldina lægger op til at det skal være naturligt at se kvinder med hårpragt andre steder end forventet.

Jeg vil også gerne se mænd med hår alle steder som noget naturligt og ikke bare noget, medierne bruger som en visuel understregning af, hvor kikset og taberagtig en mand er.

Kan vi få et hurra for den behårede mand og se ham som et lige så modigt menneske som Eldina, når han bryder de sociale forventninger?

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview