23. maj, 2024

Karen Ellemann: Vi skal have flere mænd på orlov!

»Det er vigtigt, at den enkelte familie kan fordele orloven præcis, som det passer den«, sagde ligestillingsminister Karen Ellemann (V) i januar til DR. »Vi skal have flere mænd på orlov!«, skriver hun i dag på Facebook. Billede: Ft.dk, fotograf: Steen Brogaard/arkivfoto.

Ligestillingsminister Karen Ellemann roser feministisk initiativ, der skal presse mænd til at tage mere barselsorlov, og varsler lignende tiltag fra ministeriet.

Det skal være op til den enkelte familie at beslutte, hvordan den ønsker at fordele barselsorloven.

Så klar var meldingen fra ligestillingsminister Karen Ellemann (V), da hun i januar udtalte sig til DR om emnet.

– Jeg går ikke ind for øremærkning, for det er vigtigt, at den enkelte familie kan fordele orloven præcis, som det passer den, sagde hun dengang.

Vi skal have flere mænd på orlov!

Det er syv måneder siden nu, og noget tyder på, at ministeren i mellemtiden har ændret holdning på området.

Det fremgår af et opslag på Facebook, hvori Karen Ellemann i stedet for at argumentere for familiernes selvbestemmelsesret gør sig til talsmand for at ændre familiernes valg.

– Vi skal have flere mænd på orlov!, indleder ligestillingsministeren.

– Det er ikke kun godt for mænd og børn – det er godt for kvinderne, for virksomhederne, og for hele samfundet, fortsætter hun.

Opslaget kommer som en reaktion på en artikel i Berlingske Business, der omtaler det såkaldte »Projekt Far-Barsel«, som har feministiske rødder, og som blandt andre smykkevirksomheden Pandora har taget til sig.

–  I dag skriver Berlingske om et nyt projekt og initiativ kaldet ‘Projekt far-barsel’, der handler om netop det. Og om den dobbelt-effekt det får, når flere mænd tager mere orlov. Vi ved allerede i dag, at det kan ses på kvindernes løn, og som initiativtagere siger, så kan det også ses på kvindernes karrieremuligheder, skriver Karen Ellemann.

Feminister inviteres til kaffe i ministeriet

I sin begejstring for projektet har ministeren besluttet at invitere dets initiativtagere til kaffe. Blandt dem er foreningen DareGender, der sidst gjorde sig bemærket på Folkemødet ved at få blandt andre en Deadline-vært til at posere med foreningens merchandise.

– Det er fantastisk, når der tages private initiativer, der er med til at skubbe på udviklingen – og derfor har jeg inviteret initiativtagerne bag projektet ind, så vi kan drøfte, hvordan vi sammen kan få flyttet på dagsordenen, skriver Karen Ellemann.

Jeg er sikker på, at vi kan udveksle erfaringer og ideer – og understøtte hinandens målsætninger, fortsætter hun.

Opslaget afslutter ligestillingsministeren med at varsle et lignende initiativ ved navn »Aktion Fars Orlov«, der vil blive lanceret i løbet af efteråret.

– Tidspunktet er helt perfekt, da jeg, sammen med en lang række af Danmarks største virksomheder og organisationer til efteråret lancerer ‘Aktion Fars Orlov’, med fuldstændig samme mål. Og jo flere der er med – jo bedre!, skriver Karen Ellemann.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview