23. juni, 2024

Køn har betydning for danskernes holdninger til psykisk vold

Danskerne er mere tilbøjelige til at betragte den samme adfærd som psykisk vold, hvis den udøves af en mand mod en kvinde, end hvis den udøves af en kvinde mod en mand. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af Als Research i samarbejde med Voxmeter. Billede: Pixabay.com.

Ny undersøgelse viser, at danskerne vurderer psykisk vold forskelligt, alt efter kønnet på offer og udøver.

Opdateret 3/6-2024, 15:23.

Hvad sker der, hvis man tager 2.000 danskere, deler dem op i to grupper af 1.000 personer ved lodtrækning og beder dem forholde sig til to cases om psykisk vold, som er helt ens, bortset fra, at der er byttet om på navnene, så den ene gruppe præsenteres for mandlige udøvere og kvindelige ofre og den anden for kvindelige udøvere og mandlige ofre?

Det har forsknings- og rådgivningsvirksomheden Als Research undersøgt i samarbejde med Voxmeter, og resultaterne er klare:

  • Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at volden vil være skadelig for ofrets psykiske helbred.
  • Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at ofret bør fortælle sine venner og sin familie om volden.
  • Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at ofret bør anmelde volden til politiet.

Hertil kommer, at danskernes evne til at identificere tydelige tegn på psykisk partnervold er mindre, når volden udøves af en kvinde mod en mand, end når den udøves af en mand mod en kvinde. Alle disse forskelle er statistisk signifikante.

Undersøgelsen viser desuden, at voksne i alderen 18-34 er mindre tilbøjelige end ældre voksne til at kunne genkende tydelige tegn på psykisk vold i parforholdet, ligesom de i mindre grad har øje for voldens negative følger.

De to cases

Nedenfor kan du læse de to cases, som de 2.000 danskere i undersøgelsen blev præsenteret for. 1.000 af dem med navnene, som de er, 1.000 med navnene byttet rundt. Under hver case kan du desuden se forskellene i holdninger.

MEGET ÅBENLYS CASE MED ”ANNE” OG ”PETER”

Peter og Anne har været sammen i 5 år. Efter 6 måneder sammen begyndte Anne at stille Peter mange spørgsmål om hans brug af internettet, og hun tjekkede hans konti på sociale medier næsten dagligt. Anne blev vred på Peter, hvis han havde ”liket” indhold fra hans venner. Efterhånden begyndte hun også at sige, at han skulle holde op med at se sine venner, da hun ellers ville forlade ham. Anne kunne blive så vred på Peter, at hun kunne finde på at smadre hans telefon på jorden foran ham.

Efter et år sammen flyttede Anne med Peter ud af den by, hvor han var vokset op. De flyttede til et område 50 kilometer væk, hvor de fik et større hus og mere privatliv. Anne kunne ikke lide, at Peter besøgte sine forældre. Anne havde også taget kontrol over økonomien, så Peter kunne ikke købe en togbillet uden først at spørge hende om lov.

Da de havde været sammen i 3 år, begyndte Anne at overvåge, når han ringede hjem, og hun afbrød opkaldet, hvis samtalen varede mere end 5 minutter.

Anne ville ikke lade Peter arbejde og når hun forlod huset, låste hun Peter inde og tog nøglen med sig på arbejde. Anne fortalte Peter, at hvis han forlod huset, ville hun opdage det, og at det ville få konsekvenser for ham, når hun kom hjem. Hun hævede sin knytnæve, når hun sagde det. Når Peter lavede mad og Anne ikke kunne lide det, kunne hun finde på at smadre tallerkenen foran ham og sige, at han var en uduelig kæreste.

Anne fortalte dagligt Peter, at han var tyk og dum, og at ingen andre nogensinde ville kunne elske ham, men at hun gjorde. Hun fortalte Peter, at hvis han nogensinde forlod hende, så ville hun slå ham ihjel og derefter slå sig selv ihjel.

LIDT MINDRE ÅBENLYS CASE MED ”LOUISE” OG ”MICHAEL”

Louise og Michael har været sammen i lidt over et år. Hver dag kommer Louise forbi Michael på hans arbejde, for at de kan spise frokost sammen.

Louise spørger tit Michael, om han vil prøve tøj fra hans garderobe, hvorefter hun fortæller ham, hvad han skal beholde, og hvad han skal smide ud. Efterhånden er hun også begyndt at tage Michael med ud at shoppe og udskifte hans hverdagstøj med smarte skjorter og slips, og med tiden er alt hans gamle tøj blevet smidt ud.

Louise har lavet en fitness-plan for Michael, så han kan tabe sig og få større muskler. Hun forventer, at Michael træner 3 gange om ugen hver uge, og hun tjekker hans træningsapps på telefonen for at se, om han har gjort det.

Hver gang de går ud for at spise, insisterer Louise på at bestille Michaels mad, da hun siger, at hun ved mere om god mad og om kalorier, end han gør.

Louise kan ikke lide det, når Michael taler med andre kvinder, selv på arbejdet, da hun bliver oprevet af at forestille sig, hvad kvinderne tænker.

Louise insisterer generelt på, at Michael aflyser planer med venner og familie, hvis hun ikke selv kan være der sammen med ham. Hun kan ikke lide det, når hun og Michael ikke kan gå ud sammen.

Øget bevidsthed om psykisk vold mod mænd

Als Research fremkommer på baggrund af undersøgelsen med tre anbefalinger. De lyder som følger:

  • At styrke bevidstheden om og hjælpen til mandlige ofre for psykisk partnervold i Danmark
  • At overveje igangsættelsen af en oplysende eller holdningsbearbejdende indsats med fokus på psykisk partnervold, som særligt målrettes yngre voksne i alderen 18-34 år
  • Mere viden om årsagerne til den forholdsvis lave grad af tillid til politiet.

Undersøgelsen er lavet med inspiration fra lignende undersøgelser i Nordirland og USA og kan læses i sin helhed på Als Researchs hjemmeside.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview