30. november, 2023

Kønsdiskrimination kan koste kunstudstillingen Chart 600.000 kroner

Kunsthal Charlottenborg. Billede: Wikimedia Commons, Kevin Wallis.

Kunstudstillingen Chart på Charlottenborg ønsker kun at udstille kvindelige kunstnere. Det kan nu koste 600.000 kroner i offentlig støtte.

Opdateret 24/6/2020, 11:35.

En beslutning om udelukkende at udstille kvindelige kunstnere ser ud til at blive en bekostelig affære for kunstudstilling Chart på Charlottenborg.

Udstillingen havde i sin ansøgning om støtte til Københavns Kommune ikke gjort opmærksom på, at den agtede at diskriminere mellem mandlige og kvindelige kunstnere.

I stedet nøjedes den med at sende en ansøgning om dispensation fra ligestillingsloven, efter den havde fået tilsagn om kommunens tilskud til udstillingen.

Tilskud vil formentlig blive kendt ugyldigt

En smart fremgangsmåde, men også for smart.

Det fastslår medlem af Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative Karina Bergmann på baggrund af et svar fra Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Ifølge Bergmann bekræfter forvaltningen, at Charts beslutning om kun at udstille kvindelige kunstnere udgør så stor en ændring fra den ansøgning, tilskuddet blev bevilget på grundlag af, at tilskuddet formentlig er ugyldigt, uanset om dispensationen fra ligestillingsloven gives eller ej.

– Der er stor sandsynlighed for, at deres tilskud kendes ugyldigt med deres beslutning om kun at udstille kvindelige kunstnere – både med og uden dispensation fra ligestillingsloven, siger hun til mediet Havnefronten på baggrund af det svar, hun har modtaget fra kommunens embedsmænd.

Sker det, vil ansøgningen skulle genbekræftes i det udvalg, der godkendte den oprindelige ansøgning, og en sådan genbekræftelse vil Karina Bergmann og De Konservative sætte sig imod.

Ikke én eneste skattekrone til identitetspolitik

På baggrund af sagen har De Konservative kaldt kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde i samråd.

Forud for samrådet gør Karina Bergmann i et facebookopslag klart, at partiet ikke støtter identitetspolitiske tiltag som den kønsdiskriminerende udvælgelse af kunstnere, Chart ønsker at gennemføre.

– Under coronakrisen har Kultur- og Fritidsudvalget vedtaget en coronahjælpepakke, der lader kulturlivets institutioner og organisationer beholde allerede bevilgede tilskud, selvom de aflyser, indskrænker deres aktiviteter eller flytter dem til næste år, skriver hun.

– Det Konservative Folkeparti står ved aftalen, men mener at Chart tager sig en række friheder, som vi ønsker at belyse, fortsætter den konservative politiker.

– Det Konservative Folkeparti vil gerne understrege, at vi mener, at begge køn skal være lige for loven og at vi ikke ser med milde øjne på Chart og andre organisationer, der søger om dispensation fra ligestillingsloven eller udelukker det ene køn. Vores holdning er klar: Der skal ikke bedrives identitetspolitik for så meget som én eneste skattekrone, afslutter Karina Bergmann.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview