30. november, 2023

Kvindelig litteraturprisvinder anbefaler bog om feministisk voldsikon til unge under 20

Valerie Solanas, der i 1968 skød Andy Warhol, hyldes fortsat af feminister verden over for sit feministiske voldsmanifest, ‘SCUM Manifesto’. Billede: Valerie Solanas’ gravsted på Saint Marys Catholic Church Cemetery, Fairfax County, Virginia. Wikimedia Commons, fotograf Sarah Stierch (CC BY 4.0).

Årets vinder af Bogforums Debutantpris, Tine Høeg, anbefaler unge under 20 at læse bogen ‘Drømmefakultetet’, der handler om feministen Valerie Solanas.

Ifølge den danske forfatter Tine Høeg bør alle unge under 20 læse om det feministiske voldsikon Valerie Solanas, der opfattede manden som »en biologisk ulykke«, »en omvandrende dildo«, »mindre værd end en abe« og »a worthless piece of shit« og i 1968 forsøgte at dræbe Andy Warhol.

Tine Høeg har netop vundet Bogforums Debutantpris, og opfordringen kommer i et interview med DR, der beder den unge forfatter, nævne fire bøger, hun mener, unge under 20 bør læse.

Jeg blev fuldstændig suget ind i den

Øverst på listen over bøger til unge sætter Tine Høeg nemlig bogen ‘Drømmefakultetet’, der er en fortælling om Valerie Solanas, skrevet af den svenske forfatter Sara Stridsberg.

– Det er én af de bøger, der har betydet meget for mig. Det er en mærkelig flerstemmig roman, der handler om den kvinde, der prøvede at myrde Andy Warhol. Forfatteren prøver at gå ind i den her ekstremt udsatte og sårbare, men stadig også stærke, kvinde og give hende en stemme, siger Tine Høeg til DR.

– Det er ikke en svær bog, selvom det kan lyde lidt vanskeligt, og jeg blev fuldstændig suget ind i den. Jeg synes også, den er vigtig at læse som et ungt menneske, fordi den er et opgør med et partriarkalsk system, blandt andet er hun et misbrugt barn. Jeg synes, det er vigtigt, at man bliver bevidst om de her strukturer, der på mange måder stadig gennemsyrer samfundet og som hendes bog gør op med. Det vil jeg gerne have unge til at blive bevidste om, fortsætter hun.

– Det er virkelig stærk og rørende læsning, som en knytnæve, og samtidig er den også ekstremt sjov, afslutter den nykårede prisvinder.

‘Drømmefakultetet’ er Sara Stridsbergs anden roman og modtog i 2005 Nordisk Råds Litteraturpris.

Om Valerie Solanas og ‘SCUM Manifesto’

Den 3. juni 1968 opsøgte Valerie Solanas Andy Warhol i New York og skød ham tre gange. Hun skød ved samme lejlighed en anden mand og forsøgte at skyde en tredje.

Andy Warhol overlevede mirakuløst, men kom sig aldrig helt over angrebet og døde i 1987 som følge af de skader, skuddene havde påført ham.

Valerie Solanas havde året før skrevet bogen ‘SCUM Manifesto’. »SCUM« står for »Society for Cutting Up Men«, og bogen er et feministisk voldsmanifest, hvori manden blandt andet omtales som »biologisk ulykke«, »en omvandrende dildo«, »mindre værd end en abe« og »a worthless pice of shit«.

‘SCUM Manifesto’ fik hurtigt et stort feministisk publikum og har det stadig. Bogen er siden sin udgivelse udkommet i ti udgaver og oversat til 13 sprog, herunder dansk.

Valerie Solanas døde i 1988 i en blanding af psykisk sygdom, narkotika og prostitution.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview