14. juli, 2024

Kvinden, der mistænkeliggjorde mandlige politikere, hyldes af Socialdemokratiets kvindenetværk

Sonja Marie Jensen (S) beskyldte i april mændene i Nyborg byråd for sexchikane. Hun ville dog ikke sætte navn på, hvem der stod bag. Billede: Screenshot, TV 2 FYN/egen grafik.

Socialdemokratiets kvindenetvæk, Helga Netværk, hædrer Sonja Marie Jensen (S) for hendes navnløse beskyldninger om sexchikane mod mandlige kolleger i april.

Da 22-årige Sonja Marie Jensen (S) i april kollektivt anklagede sine mandlige byrådskolleger i Nyborg for sexchikane, skabte det stor opmærksomhed om hendes person.

Den unge politiker ville ikke sætte navn på anklagerne, men fik alligevel fri taletid i medierne, stort set uden kritiske spørgsmål.

Imens, og på grund af mediernes forbløffende tilgang til sagen, måtte de mandlige byrådsmedlemmer finde sig i den kollektive mistanke.

– Jeg føler som mandligt byrådsmedlem at blive hængt ud for noget, som jeg har meget dårligt ved at få lov til at forsvare, sagde eksempelvis Kaj Refslund (V) til TV 2/FYN.

– Jeg føler mig både anklaget og uskyldig på samme tid. For uanset hvad vi gør herfra, vil gadens parlament altid have dømt os mænd i byrådet for at være nogen, der klasker unge kvinder bagi, tilføjede Jacob Nilsson (V) til samme medie.

Fejres som en heltinde

Sonja Marie Jensens manglende evne eller vilje til at sætte navne på sine anklager havde den naturlige konsekvens, at det ikke kunne undersøges, om de havde noget på sig.

Og sådan er det stadig. Ingen ved, om en eneste af Sonja Marie Jensens påstande er sande.

Det forhindrer dog ikke Socialdemokratiets kvindenetværk, Helga Netværk, i at fejre Sonja Marie Jensen som en heltinde.

Og det agter det at gøre.

Netværket vil til Socialdemokratiets kongres, som finder sted i weekenden, hylde Sonja Marie Jensen med sin nyindstiftede pris, Helga-prisen.

En pris, som ifølge Avisen.dk »gives til en socialdemokratisk kvinde eller gruppe af kvinder, der har skabt særligt fokus på kvinders situation og ligestilling, i partiet og/eller i fagbevægelsen/ på arbejdsmarkedet/ samfundet i øvrigt«. Videre lyder det, at prisen »tildeles en kvinde eller gruppe af kvinder, som i dette arbejde har vist ekstraordinært mod, uselviskhed og vilje til at stå fast ved deres sag, selv under pres, offentlig bevågenhed og udskamning.«

Til Fyens.dk siger den kommende prismodtager, at hun er stolt over at være indstillet til prisen.

– Jeg blev overvældet og utrolig ydmyg, da jeg fik beskeden om, at man giver mig en pris for at fortælle om mine oplevelser. Samtidig blev jeg overrasket over, hvor mange kvinder er der berørt af det her. Det findes ikke kun indenfor politik, men alle steder. På lærerværelset, på hospitalsgangene og nede i Netto. Det afspejlede min mailboks i de dage, siger hun.

En enkelt DF’er, Carsten Kudsk, bakkede i sin tid Sonja Marie Jensens påstande op.

– Jeg har oplevet nogle situationer en gang imellem, hvor jeg har sagt: Arh, gutter, skru lige ned på retorikken, sagde han dengang til til TV 2.

– Jeg har hørt nogle lumre bemærkninger om et eller andet i forhold til noget seksuelt eller et eller andet med en kvik bemærkning over for Sonja Marie, tilføjede han.

Heller ikke han ville dog sætte navn på sine anklager.

– Jeg vil ikke begynde at udpege nogen kollegaer eller sætte nogen mennesker i bås, lød det.

Sonja Marie Jensen modtager Helga-prisen den 16. september klokken 17.00 på Socialdemokratiets kongres, der afholdes i  Aalborg Kongrescenter.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview