14. juni, 2024

KVINFO sadler om: Fejrer International Men’s Day 2019

Indgangen til KVINFO’s kontorer på Christians Brygge, København. Billede: Finn Årup Nielsen, Wikimedia Commons.

Danmarks nationale ligestillingscenter, KVINFO, har tidligere afvist at markere den internationale mandedag. Men i år skal det være.

Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, markerer i år den internationale mandedag – International Men’s Day – som traditionen tro finder sted den 19. november.

Det sker, efter KVINFO tidligere har afvist at omtale dagen.

I 2017, hvor International Men’s Day blandt andet blev hyldet af Storbritanniens daværende premierminister, Theresa May, lød forklaringen fra det danske ligestillingscenter, at »de færreste kender til 19. november«.

Men nu skal det altså være, og på sin egen facon fejrer KVINFO dagen med en blandet pose bolsjer under hashtagget #mandpåmangemåder.

#mandpåmangemåder

Den officielle hjemmeside for International Men’s Day 2019 lægger op til, at man den 19. november sætter fokus på den værdi, mænd har for deres familier, deres lokalsamfund og for hele verden.

»International Men’s Day is an opportunity for people everywhere of goodwill to appreciate and celebrate the men in their lives and the contribution they make to society for the greater good of all«, lyder det på den engelsksprogede side.

Men en simpel fejring af det gode ved mænd slipper mændene ikke med hos KVINFO, hvor markeringen af den internationale mandedag anvendes som et påskud til at diskutere, hvad der er galt med mænd.

Konkret skriver KVINFO, at de vil bruge dagen til at sætte fokus på, hvordan man kan »eliminere de eksisterende skrappe normer for, hvad det vil sige at være ‘en rigtig mand’«.

Det sker blandt andet med fire artikler om mænd, der spænder fra en historie om en mand, der er flexitar, hjemkundskabslærer og uddannelsesleder til en artikel om mænds sundhedsmæssige udfordringer.

Sideløbende hermed vil KVINFO være aktive på sociale medier under hashtagget #mandpåmangemåder.

KVINFO har desuden lavet sin egen grafik med hashtagget, som organisationen opfordrer læserne til at dele på sociale medier. Her kunne KVINFO have valgt at anvende det officielle logo fra International Men’s Day, men det har ligestillingscentret altså valgt ikke at gøre.

 • Den internationale mandedag finder sted hvert år den 19. november.
 • Den internationale mandedag blev første gang afholdt i 1999. Den fejres i dag i mere end 80 lande i verden.
 • Den internationale mandedag baserer sig på seks søjler:
  • To promote positive male role models; not just movie stars and sports men but every day, working class men who are living decent, honest lives.
  • To celebrate men’s positive contributions to society, community, family, marriage, child care, and to the environment.
  • To focus on men’s health and wellbeing; social, emotional, physical and spiritual.
  • To highlight discrimination against men; in areas of social services, social attitudes and expectations, and law.
  • To improve gender relations and promote gender equality.
  • To create a safer, better world; where people can be safe and grow to reach their full potential.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview