Lektor: Momsen bør være lavere på varer, kvinder forbruger

Der bør være forskellige skatteregler for mænd og kvinder, mener lektor i skatteret Christina Trenta. Billede: Pixaybay.com

Skatte- og momslovgivning skal udformes, så lovene skaber resultatlighed, mener lektor i skatteret ved Örebro Universitet Christina Trenta.

Skatte- og momslove har traditionelt været udformet, så de stiller borgerne lige. Men sådan skal de ikke være i fremtiden. I hvert fald ikke, hvis man spørger Christina Trenta, lektor i skatteret ved universitetet i Örebro.

Til juramediet K-News siger hun, at EU’s medlemslande bør indrette deres skatte- og momslovgivning sådan, at den tager højde for forskelle i indtægtsniveauer og forbrugsmønstre mellem forskellige grupper.

Fra formel lighed til resultatlighed

Eksempelvis bør momsen sættes ned på de varer, kvinder forbruger mere end mænd, mener Christina Trenta. Det gælder for eksempel sundhedsprodukter og kosttilskud. Ved at flytte fokus fra formel lighed til resultatlighed kan skatte- og momslovgivningen være med til at øge ligestillingen i EU, fastslår hun.

– EU’s skattelovgivning fokuserer på at sikre symmetrien i behandlingen mellem skatteyderne. I kontrast fokuserer den materielle ligestillingsmodel på resultaterne snarere end på behandlingen. Fokus på resultater indebærer, at opmærksomheden flyttes fra, om fordelingen er retfærdig. I den materielle model for ligestilling gælder derfor asymmetri i be- handlingen med det formål at opnå lighed i resultaterne, fordi den sigter mod ulemper frem for kun at sigte mod skatteneutralitet, forklarer Christina Trenta.

– Derfor kunne en løsning være at lave en reduktion af moms for specifikke produkter, som er mere brugt og købt af kvinder, siger hun.

Forskellige skatteregler til forskellige folk

En fremtidig forskelsbehandling bør ikke kun komme kvinder til gavn, men også grupper som børn og unge, mener Christina Trenta. Reglerne skal tilpasses de enkelte gruppers situation.

– Det er vigtigt at kigge på den substantielle dimension og anerkende, at skattebetalere er forskellige. Der er forskel på, om det er en mand, et barn, en kvinde, en ung person eller en fremtidig person. Vi skal ikke bare sikre den formelle lighed, men kigge ind i den substantielle dimension af skattebetalere. Der skal være forskellige skatteregler til forskellige folk, siger hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Lektor: Momsen bør være lavere på varer, kvinder forbruger

 • 16. december 2022 kl. 20:38
  Permalink

  Til Christine Treta
  Hul i hovedet og svært at administrere at visse grupper, kvinder m. f. skal betale mindre i moms af de produkter de særskilt bruger, når de tjener mindre. Man bør da ikke skulle vise sin indtægt, når man handler.
  Skal statsministeren betale fuld pris hun tjener ca. 1,3 mio. årligt og hvad med Barbara Bertelsen som har en årsindtægt på ca. 2,3 mio kr. årligt?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *