Lisbeth Bech Poulsen: Voldtægtsofre skal ikke føle skyld og skam

MF Lisbeth Bech Poulsen, Socialistisk Folkeparti. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.
MF Lisbeth Bech Poulsen, Socialistisk Folkeparti. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.

Det er et problem, at voldtægtsofre føler skyld og skam og af den grund ikke anmelder voldtægter. Derfor har vi brug for en kulturændring, mener kvinden bag kampagnen #nejbetydernej, Lisbeth Bech Poulsen.

Som allerede beskrevet er kampagnen #nejbetydernej, der i disse dage kører på Facebook, startet af Lisbeth Bech Poulsen, der er medlem af folketinget for SF.

Ønsker at sætte fokus på voldtægtsområdet

Kampagnen #nejbetydernej ligger i naturlig forlængelse af den aktuelle debat om voldtægt i medierne, mener Lisbeth Bech Poulsen.

– Som retsordfører har jeg beskæftiget mig med voldtægtsområdet de seneste par måneder. MetroXpress specielt, men også andre medier har sat fokus på det og generelt virker det som om der faktisk er momentum lige nu, siger hun.

– Jeg husker den offentlige shitstorm, da Nordjyllands Politi både før og specielt efter karnevallet, kom med nogle kommentarer. Så har der været et par læserbreve for nylig om kvinders påklædning og så tænkte jeg på at gøre opmærksom på det, uddyber hun.

Det siger sig selv, at det altid er estimater, når det drejer sig om mørketal

En del af debatten handler om de mange tal i voldtægtsdebatten. Ikke mindst diskuteres det, om det anslående antal voldtægter om året i Danmark på 3.600 er korrekt. For Lisbeth Bech Poulsen er den del af diskussionen ikke det centrale. Fokus skal rettes mod ofrene, og så må man bruge de estimater, man nu engang har.

– Det er altid et estimat når det drejer sig om mørketal, det siger sig selv. Og et estimat er usikkert. Der er en række undersøgelser der prøver at afdække det, blandt ved at spørge hvor mange der mener de er blevet voldtaget. Sammenlagt med en række andre tal, er det estimatet, siger hun.

Voldtægtsofre skal ikke føle skyld og skam

Der dømmes i Danmark langt færre for voldtægt, end der anslås at begå det. Avisen Metroxpress har udtryk forholdet som 1af60 i en artikelrække, og selv om tallene er usikre, tyder meget på, at netop antallet af anmeldelser skal øges, hvis flere skal dømmes for voldtægt. En af nøglerne til det er en kulturændring, mener Lisbeth Bech Poulsen. Ofre skal ikke føle skyld og skam over den forbrydelse, de er blevet udsat for, og de skal ikke være bange for at anmelde voldtægterne til politiet.

– Et af hovedproblemerne er jo (og grunden til jeg sætter fokus på det) at ofre føler skam, skyld og underlagt en form for slutshaming. Derfor er der utrolig mange der ikke anmelder det. Derfor har vi brug for en kulturændring, fastslår hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Lisbeth Bech Poulsen: Voldtægtsofre skal ikke føle skyld og skam

 • 2. november 2015 kl. 23:12
  Permalink

  Men er det sandt?
  Er det sandt at grunden til at en voldtaget kvinde ikke anmelder voldtægten, er at hun føler skam?
  Det kan godt være at det er sandt; men indtil videre er det blot et postulat. Jeg har ikke noget sted set data der tyder på at dette er hovedårsagen til at voldtægter ikke anmeldes.
  Det hører med i billedet at der findes juridiske definitioner på voldtægt, som ikke stemmer helt overens med hvad folk almindeligvis selv anser for at være voldtægt. Det kan f.eks. være at kvinden spillede stærkt op til manden, flirtede med ham, lod ham betale alle drinks, og måske lettere beruset sagde ja til at gå med ham hjem. Hun ved jo godt, at i den situation forventer manden at få sex. Men da først hun var hjemme hos ham, havde hun ikke lyst til sex alligevel. Hvis han så fremturer og får adgang til sex, så er det måske i juridisk forstand voldtægt; men med sig selv ved kvinden godt, at moralsk set har hun et medansvar for hvad der skete, og så går det imod hendes egen moralske standard at anmelde ham for det.
  Eller der kan tænkes 117 andre situationer, hvor hun ikke føler tilskyndelse til at anmelde manden.
  Hvorfra ved vi, at det er lige netop skamfølelse, der afholder hende fra at anmelde ham ?

  Svar
  • 4. november 2015 kl. 11:21
   Permalink

   Fra de mennesker, der arbejder på centeret for voldtægtsofre og rent faktisk snakker med ofrene, ved man at skam er en af årsagerne. Men ja selvbebrejdelse, som dit eksempel er ude i, kan sikkert også være en årsag i nogen tilfælde.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *