5. oktober, 2024

Lisbeth Bech Poulsen: Voldtægtsofre skal ikke føle skyld og skam

MF Lisbeth Bech Poulsen, Socialistisk Folkeparti. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.
MF Lisbeth Bech Poulsen, Socialistisk Folkeparti. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.

Det er et problem, at voldtægtsofre føler skyld og skam og af den grund ikke anmelder voldtægter. Derfor har vi brug for en kulturændring, mener kvinden bag kampagnen #nejbetydernej, Lisbeth Bech Poulsen.

Som allerede beskrevet er kampagnen #nejbetydernej, der i disse dage kører på Facebook, startet af Lisbeth Bech Poulsen, der er medlem af folketinget for SF.

Ønsker at sætte fokus på voldtægtsområdet

Kampagnen #nejbetydernej ligger i naturlig forlængelse af den aktuelle debat om voldtægt i medierne, mener Lisbeth Bech Poulsen.

– Som retsordfører har jeg beskæftiget mig med voldtægtsområdet de seneste par måneder. MetroXpress specielt, men også andre medier har sat fokus på det og generelt virker det som om der faktisk er momentum lige nu, siger hun.

– Jeg husker den offentlige shitstorm, da Nordjyllands Politi både før og specielt efter karnevallet, kom med nogle kommentarer. Så har der været et par læserbreve for nylig om kvinders påklædning og så tænkte jeg på at gøre opmærksom på det, uddyber hun.

Det siger sig selv, at det altid er estimater, når det drejer sig om mørketal

En del af debatten handler om de mange tal i voldtægtsdebatten. Ikke mindst diskuteres det, om det anslående antal voldtægter om året i Danmark på 3.600 er korrekt. For Lisbeth Bech Poulsen er den del af diskussionen ikke det centrale. Fokus skal rettes mod ofrene, og så må man bruge de estimater, man nu engang har.

– Det er altid et estimat når det drejer sig om mørketal, det siger sig selv. Og et estimat er usikkert. Der er en række undersøgelser der prøver at afdække det, blandt ved at spørge hvor mange der mener de er blevet voldtaget. Sammenlagt med en række andre tal, er det estimatet, siger hun.

Voldtægtsofre skal ikke føle skyld og skam

Der dømmes i Danmark langt færre for voldtægt, end der anslås at begå det. Avisen Metroxpress har udtryk forholdet som 1af60 i en artikelrække, og selv om tallene er usikre, tyder meget på, at netop antallet af anmeldelser skal øges, hvis flere skal dømmes for voldtægt. En af nøglerne til det er en kulturændring, mener Lisbeth Bech Poulsen. Ofre skal ikke føle skyld og skam over den forbrydelse, de er blevet udsat for, og de skal ikke være bange for at anmelde voldtægterne til politiet.

– Et af hovedproblemerne er jo (og grunden til jeg sætter fokus på det) at ofre føler skam, skyld og underlagt en form for slutshaming. Derfor er der utrolig mange der ikke anmelder det. Derfor har vi brug for en kulturændring, fastslår hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview